o scurtă lecție cu Adrian Zberea, Test Lead @ Endava, și Ionuț Remus Rusu, SDET @ CrowdStrike
Săptămâna de HR de la Wantsome nu este doar despre faimoasele simulări de interviuri. Este și despre a înțelege mai bine industria și piața muncii în IT. De aceea, îi invităm pe specialiștii din domeniu să-ți răspundă la toate necunoscutele, să-ți ofere sfaturi pe care doar un profesionist cu experiență le-ar putea oferi, să te sprijine în trasarea unor direcții în cariera pe care ți-o conturezi. În acest articol, îți deschidem porțile către discuția de la cursul de Testare Automată, o discuție cu sens și folos chiar dacă Testarea nu este (încă) domeniul tău.
Am povestit cu Adrian Zberea, Test Lead @ Endava, și Ionuț Remus Rusu, SDET @ CrowdStrike, despre necesitatea cunoștințelor de Testare Automată, despre importanța îmbinării cunoștințelor tehnice cu skillurile soft (ori abilitățile interpersonale) și despre învățarea continuă, primordială într-o industrie precum IT-ul, și am cules pentru tine câteva sfaturi de bune practici.
Adrian și-a început aventura profesională în 2007, în Testare Manuală, apoi a adăugat pe lista de abilități profesionale care-l definesc azi, leadershipul și Testarea Automată.
Ce ajută cel mai mult în cariera de tester?
Identificarea nevoilor. Adrian vede „hopurile” ca pe oportunități de schimbare în mai bine. O astfel de mentalitate i-a susținut dezvoltarea profesională. Învățăm de la Adrian că fiecare dificultate, vine cu o nevoie și necesită o soluție. Așa ajungem să căutăm cum se pot face lucrurile diferit și mai bine. Inovația și evoluția se întâmplă doar astfel. De exemplu, Testarea Automată a apărut din cauza unei „dificultăți”, pentru că automatizează rutina și oferă testerilor șansa de a-și folosi creativitatea.
Dacă aplicăm această strategie zi de zi, chiar și în afara profesiei, rămânem deschiși la schimbare și oportunitățile cu care aceasta vine la pachet!
Care este impactul Testării Automate în munca unui tester?
„Testarea este o meserie, Testarea Automată este o tehnică a meseriei” spune Adrian. Automatizarea este o capabiliate pe care industria o cere la momentul actual și va continua să o ceară! Așadar, pe lângă faptul că ne eficientizează munca de azi, cunoștințele de Automation ne pregătesc pentru piața muncii de mâine.
La un alt nivel, Testarea Automată ne apropie mai mult de activitatea altor echipe – echipele trebuie să depună eforturi comune pentru rezultate coerente și calitative. Asta se traduce în oportunitatea de a învăța, de a ne inspira, și într-o viziune completă asupra proiectului.
Care sunt sfaturile pentru un tester la început de drum?
Le notăm cu liniuță, ca să se așeze mai bine!
- Obține minimul necesar de cunoștințe pentru a înțelege mai bine bazele de date, limbajele de programare și chiar managementul de proiecte. Fă pași în lateral pentru a dezvolta capabilități tehnice și în alte zone ale IT-ului. Te vor ajuta.
- Ține cont că skillurile soft, sau abilitățile interpersonale, completează într-o mare măsură cunoștințele tehnice. Nu stai bine cu comunicarea? Preocupă-te să îmbunățești asta și exersează! Vei funcționa mai bine în colaborările viitoare. În plus, comunicând, te expui la experiențele celorlalți, experiențe din care poți învăța.
- Învățarea continuă este și despre networking! Fă pași în afara zonei tale de expertiză și folosește-te de accesul la o comunitate închegată pentru a te dezvolta!
- Pregătește-te pentru mâine! Nu trebuie să știi totul despre tehnologiile de mâine, dar fii curios, ori curioasă, să rămâi la curent cu acestea. Când mâine va veni, ajustările vor fi mai simplu de făcut și te vei adapta mai rapid.
Ionuț și-a început călătoria profesională în IT în anul 2006, ca Junior Developer. După 3 ani de București, s-a întors acasă, la Iași, unde s-a angajat la Amazon ca Tester Automat. Switch-ul nu a fost neapărat intenționat, însă, pus față în față cu nișa Testării, a realizat că e o zonă interesantă și provocatoare, în care și-ar dori să profeseze.
Care este secretul dezvoltării profesionale în Testare?
„Keeping up to date prin oameni!” spune Ionuț, care te provoacă să te-ntrebi:
- Ce fac cu momentul ăsta? Ce poți face mai bine azi? Poate să ieși din pătrățica ta și să vezi cum lucrează colegii? Poate să ceri sfaturi, fără a te rușina, de la cei mai buni? Poată ar trebui să pui întrebările alea grele? Caută să comunici cu oamenii și să-ți oferi astfel oportunitatea de a învăța de la ei.
- Ce fac pe termen lung? Oricât de clișeic ar suna întrebarea „Unde te vezi peste 5 ani?” ar fi bine să ai măcar un răspuns vag deja conturat în minte. Obiectivele îți vor ghida pașii următori, iar într-o industrie ca IT-ul, știm sigur că a sta pe loc nu este o opțiune fericită.
Este suficient să învățăm Testare Automată?
Automation este doar o unealtă, precum spunea și Adrian. Nu e suficientă pentru a te numi tester! Într-adevăr, Testarea Automată ne ajută să ne ușurăm munca, dar nu o face mai eficientă ori mai de calitate. Pentru asta este nevoie să avem o viziune mai amplă asupra tuturor rotițelor care pun în mișcare un proiect, rotițe precum partea development sau management.
Cât de mult contează certificările?
Aproape deloc, mai ales atunci când sunt bifate doar pentru a da bine la CV ori pentru că sunt solicitate de către angajator. Ionuț ne-a mărturisit cum se poziționează el la interviuri. Pentru el, certificările nu au nicio valoare dacă nu sunt însoțite de cunoștințe și abilități reale, obținute prin motivație intrinsecă, din pasiune, și care pot fi demonstrate.
Care sunt sfaturile pentru un tester la început de drum?
- Investește continuu în dezvoltarea ta profesională și personală.
- Identifică în jurul tău oameni de la care poți învăța și care te pot inspira, urmărește-i, ba chiar cere-le sfatul ori ajutorul!
- Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare! Ți-o spune un om introvertit care a înțeles că fără comunicare, în Testare, nu prea se poate.
- Primește cu deschidere feedbackul și scoate ce e mai de folos din acesta!
- Învață având în minte 2 motive importante: în primul rând, învață pentru a fi un mai bun profesionist în munca pe care o faci astăzi, în al doilea rând, învață pentru a-ți păstra relevanța pe piața muncii în IT de mâine!
Cu mulțumiri către cei doi invitați, închidem porțile acestei scurte lecții, așa cum le-am deschis – cu intenții bune și speranța că-ți vor fi de folos! Suntem la un mesaj, telefon sau programare a unei sesiuni de consultanță gratuită cu Iuliana, dacă ești în căutarea mai multor răspunsuri! Abia așteptăm să-ți spunem ce nimeni nu-ți spune despre IT!