La Wantsome știm cât de important este un interviu cu HR-ul unei firme de IT, de aceea avem prezentarea de HR, dar și „săptămâna de HR” în care îi ajutăm pe cursanți să se pregătească impecabil pentru interviurile cu angajatorii din industrie. Am stat de multe ori de vorbă cu oamenii de HR din diferite companii de IT și ne-am gândit că îți vor prinde bine niște tips&tricks specifice cu care să-ți pui la punct strategia de intrare în domeniu.
Mihaela Dimian, HR Officer la Mind, se consideră o persoană introvertită deși are zilnic interacțiune cu diverse tipologii de oameni. Cu toate că nu îi place să vorbească în public, ajută oamenii cu plăcere și se implică în orice activitate cu acest scop. I-am adresat câteva întrebări despre IT, despre firma în cadrul căreia se ocupă de recrutarea persoanelor și câteva sfaturi pe care poate să le ofere celor care își doresc un job în industrie etc.
Cine este Mind și cum recrutează
Fiecare companie are abordări diferite ale procesului de recrutare și orice indiciu despre cum ne putem pregăti mai bine este de mare ajutor atât cursanților noștri, cât și celorlalți.
Mihaela Dimian spune despre procesul de recrutare că „fiecare persoană consideră că CV-ul e un pas important și chiar este, e de dorit să ai un CV care să nu aibă cel puțin greșeli gramaticale, să fie scris corect, frumos. Dar mai ales noi căutăm persoane care au un anumit background, au cel puțin tangență cu partea tehnică, iar apoi urmărim potențialul, îi dăm candidatului un test tehnic ca să-i vedem nivelul și dacă l-a trecut, la interviu urmărim dacă în momentul în care primește informații suplimentare poate să rezolve problemele pe care nu le-a rezolvat singur la testul tehnic. Mai observăm, de asemenea, dacă este interesat după test să afle ce a greșit, ce nu a greșit.” Într-o traducere simplistă, pe lângă CV-ul care trebuie să arate într-un anumit fel, Mihaela spune că atitudinea și proactivitatea fac diferența în procesele de recrutare gestionate de ea.
Având în față un om de HR de la o companie de IT, primul lucru pe care îl întrebi are legătură cu proiectele actuale ale firmei, perspective, domeniile în care lucrează, dar și aspectele legate de dezvoltarea echipelor.
Mihaela spune că „Mind este una din primele companii software din Iași, înființată în 2000, este o companie de produs în termeni consacrați – produs foarte mare la care lucrează majoritatea angajaților din cadrul companiei. Un proiect la noi înseamnă implementarea acestui produs la un client, proiectele pot dura și ani de zile sau pot dura câteva luni în funcție de complexitatea și de cerințele pe care le are clientul respectiv, dar acesta este pentru noi un proiect – o implementare a unui soft la client. Cum știm clar că nu putem rămâne împreună pentru totdeauna, căutăm în perioada în care colaborăm să avem avantaje cât mai mari de ambele părți. E corect și firesc ca o companie să transmită informațiile pe care le are și mai ales să transmită know-how spre tineri, greu de obținut din cărți sau din învățare pur teoretică, iar cel care este implicat în această artă, la rândul lui, să ofere ce are el mai bun, capacitățile sale, timpul, atenția și bunăvoința lui – toate acestea cu respect față de ceilalți colegi.”
Mind își canalizează atenția după principiul win-win astfel încât, chiar dacă proiectele nu au uneori o durată foarte lungă, ambele părți să fie mulțumite și să se calibreze suficient de bine pentru bunul mers al proiectului, dar și pentru dezvoltarea fiecăruia dintre cei care lucrează la el, dar și a echipei întregi.
Mind pe piața de IT și în reconversia profesională
Ne-am dorit să știm cum percepe Mihaela compania în care lucrează și pentru care derulează procesele de HR, iar ea ne-a mărturisit că „pentru mine este cel mai bun loc de muncă, eu am lucrat și în alte domenii tot pe partea de HR, dar pentru mine Mind este cel mai bun loc de muncă.”
Referitor la reconversia profesională și la etapele pe care un Junior le parcurge în cariera de IT-ist, ea spune că „ar fi 2 cuvinte de spus la reconversia profesională:
- evitarea risipei talentului, pentru că sunt persoane talentate care au ales să studieze într-un anumit domeniu (chiar am avut colegi care au terminat construcții și apoi au devenit ingineri de suport foarte buni);
- creativitatea – persoanele care reușesc să combine două domenii au șanse mai mari să ajungă la idei noi pe care să le poată pune în practică. ”
„În ceea ce privește modul în care îi primim pe colegii noi, deși pare greu, consider că e important să-și dorească să învețe și să-și dorească să învețe singuri. Noi de când suntem pe piață avem un anumit mod în care primim angajații noi, îi învățăm, le oferim training și tot ce au nevoie, dar pe lângă toate acestea, dacă vrei să îți faci treaba foarte bine și dacă vrei să fii mulțumit de tine, o mare parte din efort depinde de tine și de dorința ta de a cunoaște lucruri noi, chiar dacă nu știi cum să le faci la început.”
Mind – poziții deschise și sfaturi pentru doritori
Așa cum am spus și la începutul acestui articol, am încercat să aflăm orice mic detaliu prin care să le fim de ajutor celor care își doresc o carieră în IT. Am întrebat-o cât se poate de direct pe Mihaela dacă sunt poziții deschise acum în Mind și care este cererea pentru această companie. Mihaela spune că „în momentul de față avem poziții deschise entry-level pentru partea de testare manuală, testarea automată este preluată mai ales de către colegii care au experiență și care pot să le îmbine pe cele două. Dar posturile deschise în cadrul firmei sunt în mod special cele de testare manuală.”
Mihaela Dimian spune că dacă ar fi să dea sfaturi celor care își doresc să aplice la Mind, acestea ar fi și sfaturile pe care ea însăși și le-ar da dacă și-ar căuta de lucru:
- să aibă curaj;
- să exerseze chiar și eventualele interviuri care nu sunt axate neapărat pe partea tehnică;
- să nu fie dezamăgiți sau să renunțe de la primele greutăți pe care le întâmpină.
Așa cum spune și Mihaela, „o mare parte din efort depinde de tine și de dorința ta de a cunoaște lucruri noi, chiar dacă nu știi cum să le faci la început.” Așa că nu mai sta pe gânduri, intră pe oferta noastră de cursuri și alege-l pe cel cu care să-ți începi cariera în IT.
Septembrie e luna de start pentru majoritatea dintre ele, iar tu doar trebuie să-l alegi pe cel potrivit ție. Nu te-ai hotărât încă? Nu-i bai, dă-ne un semn și te ajutăm noi să descoperi care ți se potrivește mai bine!
Te îngrijorează nivelul tău de engleză? Ne-am gândit și la asta: la orice curs de reconversie profesională pe care îl începi în septembrie, primești un curs de engleză gratuit. Ca să faci o dată pasul ăsta și să nu-ți mai găsești scuze să-l amâni!