Podcast
Podcast
Show notes
03:55 Mituri despre cariera în IT: Ce nu ți se spune despre drumul în tech
06:26 Drumul spre IT
09:16 Mentoratul in IT: conteaza mentorii în dezvoltarea profesională?
12:54 Ce așteaptă angajatorii de la un junior?
18:00 Lecția care nu se termină niciodată: învățarea continuă în IT
19:16 Munca in echipa
25:30 Cum îți alegi compania potrivită: Ce să cauți și ce întrebări să pui
32:30 Recrutare in IT
35:50 Despre implicare: Cum o văd angajatorii și de ce contează atât de mult
40:45 Tehnologii actuale: Cum să fii mereu în pas cu schimbările
42:30 Tips & tricks pentru interviul de angajare: Sfaturi care fac diferența
„Mentor, senior fiind, e ok sa nu le știi pe toate și sa inveti”
Aurora a vorbit despre rolul de mentor și despre cât de mult înveți chiar și din această poziție. A fi mentor nu înseamnă să ai toate răspunsurile, ci să știi cum să crești împreună cu cei pe care îi ghidezi.
Acesta este un principiu sănătos care definește cultura Wantsome, învățarea este un proces continuu, iar mentorul nu este un „guru”, ci un partener de drum, care învață cot la cot cu cei pe care îi susține.
Curiozitatea face diferența
Una dintre cele mai importante trăsături ale unui junior care vrea să se dezvolte în IT este curiozitatea. Nu e suficient doar să știi programare sau să înveți un framework, ci este esențial să înțelegi contextul în care lucrezi pentru a aduce plus valoare:
„Să încerci să afli cât mai multe despre companie, să te interesezi de ce face compania, care e cultura companiei, valorile companiei, dacă își respecta valorile enunțate”
Această abordare face diferența între un angajat prezent și unul implicat. Pentru că, așa cum spune Aurora, „vrei sa vezi la un potențial coleg că e curios, că e pasionat, că îl interesează ce faci tu.”
Gândire critică, pasiune și adaptabilitate
IT-ul nu mai este doar despre cod, ci despre a rezolva probleme reale, despre impactul muncii tale asupra business-ului.
„Acum devine din ce în ce mai important să ai knowledge din zona de business, să înțelegi exact ce probleme rezolvi prin ceea ce faci; vine și partea asta de AI, o sa mai transforme munca inginerilor software și atunci e cu atât mai important sa întelegi.”
Într-un domeniu în care tehnologiile se schimbă într-un ritm accelerat, curiozitatea și învățarea continuă nu sunt opționale:
„Trebuie sa fii la curent cu ce se întâmplă în zona asta, să identifici pasiuni pe care sa le explorezi, să fii curios, să vezi ce mai apare nou, cum ai putea sa folosești, să integrezi în ceea ce faci tu la job, apar tot timpul framework-uri noi, librarii noi”
Cum arată un junior cu potențial?
Pentru Aurora, un junior nu este definit de cât de multe știe, ci de atitudinea lui față de învățare și de echipă. Unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le poate face un junior este să știe când să întrebe, nu să încerce să demonstreze că le știe pe toate.
Lecția învățării continue
La Wantsome, învățarea nu se termină niciodată. Iuliana a evidențiat unul dintre principiile comunității Wantsome, faptul că mentorii sunt și ei învățăcei:
„Mentorul învață zi de zi, invatati impreuna, cu atat mai mult într-un domeniu dinamic precum IT-ul.”
„Nu e o opțiune sa nu fii în pas cu schimbările.”
▶️ Ascultă episodul complet și povestește-ne cum arată pentru tine viața în IT!
Ce provocări ai întâlnit? Cum te-a ajutat un mentor și ce ți-ai fi dorit să știi la început?
Nu mai aștepta! Programează-ți o sesiune gratuită de consiliere și începe călătoria ta profesională cu Wantsome.
Alătură-te newsletter-ului nostru pentru a fi la curent cu noutățile și lansările noastre.
Prin abonarea ta, ești de acord cu Politica noastră de confidențialitate și oferi consimțământul de a primi actualizări de la compania noastră.
Academia prietenoasă de IT.
Creștem cea mai mare
comunitate de IT din România.
Ai nevoie de răspunsuri pe care doar un specialist HR ți le poate oferi? Programează acum o ședință gratuită de consiliere!