Detaliile despre un limbaj de programare nou trebuie să le afli de la un programator profesionist. Te ajutăm noi cu informaţii despre programare Javascript pe care le-am aflat de la mentorul Wantsome Marius Cătălin Popuşoi.
Începem cu puţină istorie. Prima versiune a limbajului de programare Javascript a apărut în 1995. El a evoluat în cei 26 de ani, iar în acest moment există numeroase biblioteci care te pot ajuta în rezolvarea task-ului tău. Mentorul nostru ne spune că:
„Cele mai populare framework-uri și biblioteci sunt React, Angular, Vue (pentru front-end) și NodeJS (pentru back-end). Ecosistemul este mult mai vast, deci există posibilitatea ca în 5 ani, acestea sa fie detronate.”
Acum că ai descoperit povestea din spate, îţi putem povesti şi despre utilitatea Javascript. Printre avantajele acestui limbaj de programare se numără:
- Javascript este un limbaj puțin mai permisiv decât altele (Java, C, C++), așa că este mai ușor de abordat de începători.
- Versatilitatea este punctul forte al acestui limbaj, ceea ce îl face foarte util pentru orice programator, nu doar pentru începători. Un programator poate schimba ușor domeniul de activitate, întrucât Javascript poate fi utilizat atât pe front-end, cât și pe back-end, și chiar la aplicații desktop sau mobile.
- Javascript este, momentan, singura soluție pentru a adăuga interacțiune între interfață și utilizator.
Datorită acestor trăsături, programare Javascript se află în top 3 limbaje de programare, alături de Java şi Python. În ultimii ani, s-a păstrat în acest top, schimbând poziția în funcție de preferințele exprimate de programatori.
Un alt beneficiu sesizabil este şi componenta financiară a unui job de programator specializat pe acest limbaj. Salariul pentru un programator cu 3-4 ani experiență poate ajunge la 7500-8000 RON net.
Desigur, acest limbaj de programare nu este unul perfect. Are şi neajunsurile sale. Mentorul nostru ne aduce în atenţie faptul că Javascript este single-threaded. Asta înseamnă că orice bucată de cod care are nevoie de multe resurse și care durează mult va bloca restul execuției programului. Există și anumite rezolvări pentru această problemă, dar nu la fel de robuste ca în cazul altor limbaje.
În plus, în ceea ce privește învățarea Javascript, unele concepte pot pune probleme dacă sunt abordate superficial. Totuşi, această trăsătură din urmă nu trebuie să te preocupe dacă hotărăşti să înveţi programare Javascript la Wantsome. Poţi face asta, în cadrul cursului de Programare Front-End. Alături de noi procesul de învăţare este atât eficient, cât şi plăcut.
Împreună cu mentorul Marius Cătălin Popuşoi foloseşti la maxim cele 17 săptămâni de curs. În plus, alături de Javascript mai capeţi cunoştinţe introductive şi despre HTML şi CSS.
Ce spui? Te-am convins că Javascript este o opţiune atractivă pentru a începe o carieră în domeniul IT?
Dacă da, înscrie-te la cursul Wantsome de Programare Front-End.
Dacă mai ai nevoie de timp de gândire, consultă şi alte articole Wantsome despre limbajele de programare pe care le poţi învăţa la noi: Programare Java şi Programare .NET.