Alex Popescu, Business Unit Director la Yonder, ne-a povestit în cadrul conferinței „What’s new, pussycat?”, despre cum putem să ne menținem relațiile în scenariul hybrid. Modul hybrid pe care l-am încheiat de curând „working from home” nu este același de care Alex ne povestește. Acest sistem hybrid cuprinde un ansamblu mult mai diversificat de componente. Este un amestec de instrumente, telecomunicații, Zoom, Teams, Google Meet, față de mediul deja cunoscut, cel față în față. Acest model de lucru este gândit întocmai pentru a oferi mai multă flexibilitate angajaților.
Lucrurile bune nu se întocmesc fără provocările de rigoare, încât atunci când discutăm despre lucrul remote pot apărea și deficiențe, după cum ne mărturisește și Alex. Acesta ne subliniază trei provocări care pot apărea atunci când companiile își desfășoară activitatea în regim remote:
- Timpul petrecut în cadrul întâlnirilor se va dubla, după cum ne menționează și statisticile la nivel global.
- Oamenii pasionați de lucrul față în față, pot ajunge la limitele epuizării în context remote
- Integrarea noilor membri poate fi deficitară de cele mai multe ori. Aceștia pot simți că nu aparțin grupului de lucru, nu simt, într-adevăr, cultura organizațională a companiei și nu vor putea să obțină rezultatele așteptate.
Modul de lucru hybrid este pârghia dintre online și offline, o metodă pe care fiecare companie ar trebui să o adopte, mai ales în această perioadă. Este o metodă eficientă prin care companiile își pot continua activitatea profesională, pentru că întoarcerea la normalitatea din 2020 nu mai este răspunsul sau așteptarea unora dintre noi. Este cu neputință.
Pentru a reuși să transformăm acest nou mod de lucru într-o modalitate sustenabilă și de viitor, pe care putem clădi și reconstrui, este necesar un efort susținut din partea tuturor părților implicate.
„Pentru a reuși să întreținem relații și să le ducem la următorul nivel, relații între colegi și echipa de management, între clienți și reprezentanții companiei, trebuie să existe dorință și strădanie din partea tuturor.”
Suntem conștienți de faptul că ne va lua timp să ne adaptăm natural noii normalități, însă tehnologia a făcut-o deja, iar noi o vom putem lua treptat.
„Într-adevăr, față în față, deciziile se iau mai repede, datorită limbajului nonverbal care comunică mai ușor ceea ce dorim să transmitem decât însăși cuvintele, creativitatea este la cote maxime atunci când suntem față în față și dăm frâu liber acesteia pe o coală albă, însă schimbarea este posibilă și necesară.”
În aceste vremuri provocatoare pe care le trăim, în care soluția cea mai bună este să luăm ce e mai bun din ambele lumi și să ne calibrăm, să ne ajustăm, să ne reinventăm și să ne adaptăm, Alex Popescu ne îndeamnă să rămânem ființe sociale chiar și în online.