Dacă i-ai lua la întrebări pe mentorii cursului de programare Java despre acest limbaj de programare, ai zice că au toate motivele să zică numai de bine, nu? Sigur, doar că, înainte să-ți spună cât de atrăgătoare e Java pentru piața muncii, s-ar strădui mai curând să-ți dea câteva sfaturi despre cum poți să înveți cât mai repede Java, pentru că știu că după ce îți intră în sânge tot ecosistemul aferent acestui limbaj, cu greu te mai desparți de el.
Dar hai să trecem rapid la subiect că timpul zboară și tu ai nevoie de informații cât mai multe ca să iei o decizie pentru reconversia profesională. Iar noi îți facem cu ochiul și îți spunem că programarea Java poate să fie doar punctul de plecare spre tot ce visezi tu de la cariera ta în IT.
Cum înveți Java și ce trebuie să știi despre acest limbaj de programare?
- Înveți Java făcând
Da, cel mai mare secret al învățării unui limbaj de programare și, în mod special, al înțelegerii Java este să lucrezi și să exersezi. Unul dintre mentorii noștri spune că „programarea este o artă, este creativă și se învață făcând” ori asta înseamnă că nu ai nicio rețetă în câțiva pași, dar nici nu e vreun mister care se cere a fi dezvăluit din spatele unor cortine difuze. Ba chiar, mentorii mărturisesc că sunt uimiți de fiecare grupă pe care o mentorează pentru că vin mereu cu alte și alte idei creative de rezolvare a unor probleme, idei la care nici ei nu s-ar fi gândit.
- Înțelegând parcursul de învățare
Tot mentorii noștri îți recomandă să fii realist și să înțelegi că învățarea nu este liniară, sunt suișuri, coborâșuri, vor apărea frustrări pe traseu, dar asta înseamnă de fapt evoluția. Pentru că de cele mai multe ori nu învățăm atât de mult din reușite, cât mai ales din căderi și aspecte care par de neînțeles în primă fază. Ori asta, în traducere liberă la Wantsome înseamnă că ai voie să greșești și să pui oricâte întrebări vrei, ori de câte ori simți că ceva nu îți este clar.
- Păstrându-ți și dozându-ți entuziasmul
Cum, nu e bine să-ți păstrezi entuziasmul pe toată perioada cursului? Ba da, cum să nu, doar că Java e atât de generoasă și are atâtea concepte, idei, zone de aplicații încât parcă o să simți la un moment dat că toate trag de tine, că te invită așa cu o chemare mută să le înveți, să le exersezi. Iar mentorii atrag atenția că dacă ele nu sunt așezate într-o ordine logică, corectă, e posibil să te îndrepți spre zona greșită. E mult de explorat și te poți pierde în explorarea asta. Pentru asta îi ai pe mentori alături de tine și e bine să-i consulți de fiecare dată când ai idei și abordări noi tocmai pentru că asta e diferența într-un curs cu mentorat și practică pe bune – ghidajul oferit de profesioniștii din domeniu. Sunt la un click distanță de tine atât în timpul cursului, dar și după absolvire și crede-i pe cuvânt când îți spun că îți vor răspunde cu plăcere. Sunt suficient de pasionați de ceea ce fac astfel încât să dea și altora, cu drag, din ceea ce știu ei.
Dar de ce programare Java?
1. Pentru că Java e și pe Marte! Da, motorul care controlează Mars Rover-ul rulează cu Java. Deci are o aplicabilitatea foarte vastă, este generalist, iar specialiștii din domeniu afirmă că Java chiar poate să se laude că este peste tot.
2. Pentru că este un limbaj de programare simplu cu un ecosistem imens creat în jurul său astfel încât devine accesibil de deprins de oricine își dorește.
3. Pentru că Java deține o bibliotecă standard imensă. Cum se traduce asta în limbaj concret? Înseamnă că de multe ori tu te poți folosi de funcții și structuri pre-construite, deci nu trebuie să scrii întregul cod de la zero. Astfel economisești timp și efort atunci când dezvolți de zor programe și aplicații.
4. Pentru că este un limbaj de programare back-end foarte versatil. Poți să folosești Java pentru o varietate de aplicații, de la cele desktop la cele mobile și web, jocuri și aplicații business.
5. Pentru că este un limbaj de programare cross-platform. Stai, nu te da deoparte, că e chiar simplu: poate să ruleze pe orice sistem de operare, asta oferindu-i o plajă largă de acoperire pentru sistemele software de diferite tipuri create pe platformele existente.
6. Pentru că cererea pe piața muncii pe nișa Java e constantă și poate să fie startul și intrarea în industrie de care ai nevoie. Restul ține de tine și de povestea pe care vrei să o scrii despre tine. Sau pe care o programezi. 😉
7. Pentru că nu îți îngrădește creativitatea, ci dimpotrivă o potențează și îi dă voie să se dezvolte. Ai citit mai sus ce spun mentorii despre cursanții care vin mereu cu idei la care ei nici nu s-ar fi gândit, nu? Ei bine, tu poți să fii unul dintre acei programatori creativi care se uimește pe sine, dar îi uimește și pe ceilalți.
Sfat important de la mentori: cu cât aplici mai repede pentru un job, cu atât ai mai multe șanse să ai un interviu reușit și să obții acel job. Odată intrat în sistem, ai posibilitatea să crești mai repede. Nu te gândi doar la salariu și bonificații ca atare, ci privește și la celelalte beneficii pe care ți le oferă primul tău job în IT și cum te ajută să devii mai bun în domeniu. Pentru ca apoi să alegi tu o nouă direcție și treptele de ascensiune.
Reminder. Tot de la mentori
Programarea nu este doar un job, programarea devine un mod de viață pentru că îți structurează gândirea, devii mai analitic, găsești soluții acolo unde alteori nu le-ai fi intuit. Gândurile tale găsesc conexiuni care te ajută și în viața de zi cu zi, nu doar la job.
Dacă mai ai întrebări legate de cursul de programare Java, te invităm la o jumătate de oră de consultanță gratuită în carieră, cu un specialist HR pentru piața IT. Bem o cafea, stăm la o discuție relaxată și îți oferim toate răspunsurile de care ai nevoie.