Odată cu răcoarea de afară, încălzim și noi microfoanele cu episoade proaspete din podcast. Ne-am auzit pe Zoom, cu Andrei Gheorghe, inginer software stabilit în New York. Andrei lucrează în industria software încă din anul 2001. A fondat câteva start-up-uri mici în Europa, ca mai apoi să se mute în America, unde timp de mai bine de 6 ani a fost inginer software la Google, implicându-se în proiecte masive, pe partea de design interfuncțional, dezvoltare, lansare și monitorizare. Am povestit cu Andrei despre cum este să lucrezi ca inginer software la Google, despre cum arată piața muncii în State și despre visul american în IT.
Podcast
Podcast
01:09 Ce-și dorea Andrei Gheorghe să devină când era mic?
02:07 Cum a ajuns Andrei Gheorghe inginer software la Google?
04:50 Cum este să lucrezi la Google?
12:00 Abilitățile tehnice sau softskillurile fac diferența?
15:46 Decizia de a lua un concediu sabatic
18:56 Mituri despre piața muncii în IT în SUA
20:50 IT-ist în țară sau afară?
22:08 Trenduri în industria software din SUA
25:14 Sfaturile profesionistului – mindsetul potrivit pentru a crește în IT
28:36 Viitorul dezvoltării software – amenințări și oportunități
Andrei a pășit în lumea tehnologiei la vârsta de 10 ani. Pentru că nu avea un calculator foarte bun care să suporte cele mai noi jocuri, a început să și le creeze singur. În clasa a 6-a s-a apucat serios de programare și din acel moment nu s-a mai gândit că ar putea face altceva. În IT, a început să lucreze încă din primul an de facultate, full-time, într-o companie de outsourcing. Apoi, și-a lansat propria firmă împreună cu un prieten, specializându-se pe outsourcing, site-uri, aplicații web, și mobile, și produse proprii. Lucrurile nu au mers cum se aștepta. A încercat pe cont propriu și i-a fost bine până într-un moment în care a simțit că are nevoie de ceva care să-l provoace mai mult, în zona high-tech. A găsit un job la Google, în New York, și a plecat cu gândul să se întoarcă într-o bună zi în România. Andrei și-a construit o viață bună peste ocean, iar acum „acasă” este și acolo.
La Google, a lucrat ca inginer software pentru segmentul de advertising, apoi pe exchange. A apreciat cultura pozitivă la locul de muncă și felul în care dezvoltarea continuă și creșterea în carieră sunt încurajate. Interesul general este ca oamenii să crească, iar managerii se concentrează exclusiv pe asta – stabilesc obiective clare pentru angajați, îi monitorizează îndeaproape și îi ghidează proactiv în îndeplinirea lor. În plus, cu toții au acces la tot ceea ce fac ceilalți colegi și sunt încurajați să se implice dincolo de pătrățica lor de expertiză, ba chiar să vină cu idei de proiecte pe care să le managerieze. În definitiv, este despre a lucra împreună, despre a învăța și a crește împreună, și despre a se bucura tot împreună de succes.
Abilități tehnice sau softskills? Andrei a întâlnit la Google ingineri excepționali și experiența lucrului cu aceștia l-a convins că skillurile care fac diferența sunt cele soft, în special inițiativa, colaborarea și gândirea strategică. Un mindset orientat spre creștere, o comunitatea din care să faci parte, cu oameni de la care să înveți, și un pic de curaj care să te facă să te implici în proiecte provocatoare, sunt sfaturile lui Andrei pentru tine. Asta dacă îți dorești să devii un profesionist foarte bun!
De ce former Software Engineer @ Google? Lui Andrei i-a fost bine la Google, însă la un moment dat, a simțit nevoia de spațiu în viața lui pentru nevoile lumii sale interioare. A încetinit ritmul printr-un concediu sabatic în care a călătorit mult și a meditat, împreună cu soția lui. Deși Google a fost intens, decizia de a lua o pauză nu a venit din dorința de a evada dintr-un burnout, cum adesea se întâmplă! A fost totuși o nevoie firească de pauză, după 20 de ani de muncă în domeniu. În orice caz, s-a întors cu forțe proaspete în IT și continuă să facă ceea ce-i place!
IT-ist în România sau în afară? Andrei ne spune că se poate și din România în prezent. Poți lucra la nivelul la care se lucrează peste ocean, chiar și remote. Decizia ține mai degrabă de modul de viață pe care ți-l dorești.
Dispare rolul de programator? Desigur că nu! Până la urmă, cine mai programează Inteligența Artificială? Andrei ne spune că modul în care se va face programare va fi modelat, lucru firesc, care oricum se întâmplă. Noile tehnologii ne vor ajuta să acoperim taskurile de rutină, rămânând pentru programatori provocările complexe și creative. Python va rămâne o tehnologie populară în dezvoltarea software, iar modelul open-source va fi în continuare încurajat. Așa că dacă te prezinți curând la un interviu de angajare important, ține cont de faptul că angajatorii își doresc să vadă și cum ai colaborat tu în alte proiecte!
Printre miturile demontate de Andrei, se regăsește opinia populară cum că viața americanilor gravitează în jurul muncii. Lui nu i s-a părut agitat stilul de viață în New York, nu a lucrat niciodată peste măsură și nu s-a simțit nicicând secătuit de munca sa. Faptul că a lucrat într-un mediu sănătos pentru psihic, cu beneficii satisfăcătoare și, cel mai important, a făcut totul dintr-o pasiune nestăvilită pentru tehnologie, toate acestea l-au încărcat. De aceea este important să-ți alegi locul având în gând că viața profesională și personală sunt aceeași viață. Este un mindset care te încurajează să te concentrezi pe nevoile tale și să te îngrijești de toate aspectele vieții, fără a mai închide ochii în fața lucrurilor care nu merg și a te izola în confortul micilor succese. Este despre a conecta toate aspectele vieții tale și a le aduce în echilibru.
Te invităm să asculți pe-ndelete povestea lui Andrei, o discuție utilă din care vei înțelege, printre altele, că în IT îți poate fi bine oriunde. Cum? Află din acest episod!
Pe data viitoare!
Nu mai aștepta! Programează-ți o sesiune gratuită de consiliere și începe călătoria ta profesională cu Wantsome.
Alătură-te newsletter-ului nostru pentru a fi la curent cu noutățile și lansările noastre.
Prin abonarea ta, ești de acord cu Politica noastră de confidențialitate și oferi consimțământul de a primi actualizări de la compania noastră.
Academia prietenoasă de IT.
Creștem cea mai mare
comunitate de IT din România.
Ai nevoie de răspunsuri pe care doar un specialist HR ți le poate oferi? Programează acum o ședință gratuită de consiliere!