1. Ce ne poți spune despre tine ca om?
Elena Păduraru: Sunt o persoană curioasă, dornică să înveţe ceva nou şi să aibă mereu o activitate de făcut. Îmi place să ies din zona mea de confort şi să încerc diferite lucruri noi, aşa am ajuns şi să mă mut într-o ţară nouă.
Iulian Mitrea: Sunt unul dintre cei care face tot posibilul să îşi susţină, în egală măsură, propriile vise cât şi a celor din jurul meu. Îmi plac provocările şi le văd ca fiind o resursă de dezvoltare, de a te autodepăşi. Aleg să rămân curios pentru a putea învăţa în continuu despre mine şi despre ceea ce mă înconjoară.
2. Care sunt 3 lucruri pe care le faci cu drag?
E.P.: Să învăţ lucruri noi, mai ales în domeniul meu, fiind un domeniul foarte activ în care mereu apar lucruri noi. Snowboarding şi cititul sunt pasiunile cele mai importante pentru mine.
I.M.: Pizza, drumeţii şi statul la poveşti cu prietenii.
3. Ce ne poți spune despre experiența ta profesională?
E.P.: Pasiunea mea pentru IT a început de pe băncile liceului unde am avut prima mea interacțiune cu informatica. Mi se părea atât de fascinant să descopăr ce poți face cu un calculator și să aflu care e magia din spatele unui joc sau a unei aplicații web, încât am continuat apoi cu Facultatea de Informatică. În vacanța dintre anul 2 și anul 3 am fost acceptată la un internship pe testare. În cadrul acestui internship am avut ocazia să descopăr cum se aplică ce am învățat eu până în momentul respectiv. Am avut niște mentori foarte faini care au reușit în câteva luni să îmi arate cât de importantă este testarea în construirea unui software, cât de important este lucrul în echipă și cât de fain este să fii pasionat în ceea ce faci zi de zi. Iar după ce am terminat facultatea am început să lucrez pe testare până în prezent. Am făcut un intership la Embarcadero, apoi am lucrat la Ness pentru câțiva ani. În 2017 m-am mutat în București, și am lucrat la 1&1 pentru 2 ani, apoi la Kambi pentru 1 şi 5 luni, iar în prezent lucrez în Zurich, Elveția la EPAM.
I.M.: Am început să lucrez în această zonă în 2011 iar de atunci am avut ocazia să iau contact cu 4 companii de IT din Iaşi. Cronologic, fiecare loc prin care am trecut a generat experienţe ce mi-au folosit pe parcurs. Dezvoltarea personală vine la pachet cu dezvoltarea personală, dezvoltarea ta că om în această societate, pentru că nu poţi fi într-un fel la job şi alt fel după orele de job.
4. Cum ți se pare industria de IT din Iași?
E.P: Industria IT din Iași este în continuă dezvoltare, noi companii își deschid sedii sau companiile actuale caută să se extindă, este o cerere foarte mare pentru oameni pregătiți care să acopere noile poziții deschise.
I.M.: În Iaşi, IT-ul este unul din principalii angajatori în rândul tinerilor şi a celor care au o expertiză dovedită în această zonă. Este o industrie ce se află într-un proces de maturizare şi cât de curând o să avem ocazia să vedem companii ce livrează software gândit şi implementat în Iaşi. Este o industrie dinamică ce îţi poate oferi o multitudine de oportunităţi profesionale atât timp cât eşti dispus să investeşti continuu în procesul de învăţare.
5. Ce te-a determinat să te alături comunității Wantsome?
E.P.: Vreau să împărtășesc experiența și pasiunea mea pentru IT cu oamenii care vin să descopere acest domeniu. Consider că cel mai bine înveți/descoperi un lucru nou din experiența celor din jur. Îmi doresc să împart ce am învățat în toți acești ani și cu cei din jurul meu, iar Wantsome este locul unde pot face asta.
I.M.: Iniţial am venit din dorinţa de a îi ajuta pe cei care îşi doresc să înceapă o carieră în IT. Apoi am văzut că am ocazia să învăţ de la care veneau la cursuri, ce înseamnă determinarea şi motivarea. Decizia nu a fost una grea din momentul în care am înţeles că cei de aici sunt transparenţi şi vor să ofere o imagine clară şi nepărtinitoare a ceea ce înseamnă industrie de IT.
Am trăit aici adevărate poveşti de putere iar din momentul în care am văzut cât de frumos se poate transforma viaţa unui om am decis să fiu membru cu drepturi depline.
6. Care sunt principalele trei sfaturi pe care i le-ai da unui tânăr la început de drum în IT?
E.P.: Trebuie să investească mult timp, dar clar se merită. Este important să nu renunțe odată ce a ales acest drum. Să fie curios, să pună întrebări și să ceară ajutor de la traineri.
I.M.: Procesul de învăţare nu se opreşte niciodată iar noi la Wantsome doar punem la dispoziţie manualul. Depinde doar de tine cât eşti de dispus să investeşti în ceea ce îţi doreşti să faci, să schimbi. Fii curios, mereu fii curios să afli mai mult. În spatele frazei, „unde te vezi peste 5 ani” se află ceva mai puternic. Imaginează-te peste 5 ani şi alege cum vrei să fii. Din momentul în care ai decis începe să lucrezi pentru a îndeplini acea proiecţie.
7. Ce înseamnă reconversie profesională și ce presupune reconversia profesională în IT?
E.P.: Reconversia profesională înseamnă să schimbi domeniul curent pe care-l știi și să înveţi un domeniu nou. Reconversia profesională în IT înseamnă să înțelegi ce presupune IT-ul ca apoi să poți să alegi o ramură pe care ţi-ar plăcea să o înveţi, de exemplu testare, programare, bussiness analysis, etc. Reconversia în IT înseamnă o multitudine de oportunități.
I.M.: Fie că vorbim despre IT sau aeronautică sau dulgherie, pentru mine, reconversia în general, înseamnă o dovadă de putere. Îţi trebuie putere şi o doză mare de motivare să începi să priveşti lucrurile dintr-o altă perspectivă. Dacă ai aceste ingrediente… restul vin de la sine.
8. Cum ai explica unui începător ce înseamnă un rol de tester?
E.P.: Rolul unui tester este să te asiguri că produsul testat îndeplinește cerințele cerute. Rolul de tester presupune să fii creativ, analitic, curios, inovati și atent la detalii.
I.M.: Testerul este cel care pune totul la îndoială şi în general e acel copil care te întreabă mereu, „dar, de ce?”
9. Ce presupune un curs de testare manuală, la Wantsome? (Ce se studiază? Pe ce se pune accentul?)
E.P.: Cursul de testare manuală, la Wantsome, presupune să înveţi ce înseamnă testarea, ce presupune rolul unei tester, de ce și cum testăm. Accentul se pune pe partea practică, să devii un tester bun presupune multe ore de practică.
I.M.: Cursul de testare manuală din Wantsome îţi oferă absolut tot ceea ce ai nevoie pentru a putea înţelege ce este testarea, de ce avem nevoie de ea şi cum trebuie să o aplicăm. Cursul este adaptat pieţei de IT din România şi ţine cont de trendurile din această industrie.
10. Cui se adresează cursul de testare manuală? Cine ar trebui să se înscrie la el?
E.P.: Cursul se adresează persoanelor care își doresc să facă o schimbare, persoanelor cărora le place să înveţe continuu, care sunt atente la detalii și curioase.
I.M.: Cursul se adresează celor curioşi şi cu un aport ridicat de motivaţie. Ar trebui să se înscrie cei care îşi doresc să iasă din zona de confort şi sunt pregătiţi să se reinventeze.
11. La ce să se aștepte și la ce să nu se aștepte cursanții în cele patru luni de curs?
E.P.: În cele 4 luni se va pune accentul foarte mult pe partea practică, întrucât pentru a învăța cum se face testare este nevoie de foarte multă practică. La ce să nu se aștepte: timp irosit degeaba, să învețe testare fără să fie atenți și să depună efort.
I.M.: Să se aştepte la o un altfel de curs şi al un alt mod de a învăţa. Să nu se aştepte ca după aceste 4 luni, simpla lor prezență la curs le va asigura şi un job.
12. Care sunt locurile de muncă în care oamenii s-ar putea angaja după finalizarea cursului?
E.P.: Se pot angaja ca şi tester, tester manual, QA tester.
I.M.: Toate companiile de IT ce au roluri disponibile pe partea de QA/Testare, Technical Writer, Technical Support Engineer.
13. Care ar putea fi un posibil traseu profesional după ce o persoană urmează un astfel de curs?
E.P.: O persoană ce urmează un astfel de curs se poate angaja într-o companie de IT pe o poziție de tester, mai apoi dacă îi place o altă ramură a IT-ului (de exemplu Testare Automată, programare, BA, etc) îi va fi mult mai ușor să aleagă având deja cunoștințe din domeniul IT.
I.M.: Manual QA -> Automation QA -> SKY IS THE LIMIT.
Sună bine și ești gata să investești în tine? Află mai multe despre cursul de Testare Manuală şi înscrie-te aici.