Ai umplut pușculița și ești gata să intri în lumea investițiilor – nu în Bitcoin sau în piața acțiunilor, ci în viitorul tău profesional? Ar trebui să știi că drumul acesta e mai mult decât despre a-ți scutura portofelul. Dacă vrei să îți construiești sustenabil o carieră sigură și bogată în bucurii pe sufletul tău, iată lista de cumpărături și monedele de schimb reale!
1. Cu cardul, vă rog!
Bineînțeles, we talk money. Unul dintre cele mai evidente aspecte ale investiției în cariera ta este investiția financiară. Educația formală, cursurile de specializare, trainingurile, cărțile și celelalte resurse care te ajută să te dezvolți profesional, au etichete de preț. Totuși, nu arunca banii pe tot ce e ambalat frumos și-ți promite marea cu sarea. Un curs de o zi nu te face IT-ist peste noapte, cum nici cel mai tare laptop de pe piață nu te face mai bun. Selectează cu atenție zonele în care să investești bani. În plus, scotocește bine internetul înainte de a scoate portofelul, căci abundă în resurse gratuite de învățare.
De ce un curs IT pe bune costă? Un curs IT poate reprezenta o investiție financiară considerabilă pentru unii dintre noi, dar corectă, atunci când oferă mai mult decât o simplă experiență de învățare. Ce înseamnă asta? Cel mai probabil vei învăța interactiv de la mentori cu experiență, vei interacționa direct cu aceștia și vei primi feedback personalizat. Programa va fi una adaptată la cele mai noi tehnologii și cerințe din piață. Apoi, mai mult ca sigur, practica va fi laitmotivul procesului tău de învățare, iar exercițiile și temele pentru acasă, care să dubleze, cel puțin, timpul de pregătire, nu vor lipsi. La Wantsome, de exemplu, încercăm să fim mai mult decât o școală de IT – de la orientare în carieră, pregătire pentru interviuri și primul tău proiect de portofoliu, la evenimente, workshopuri și șanse de networking chiar cu angajatorii din industrie, oferim acces la o comunitate bogată în oportunități.
2. Cât mai durează?
Toată viața. Ori cât vrei tu să dureze cariera ta. Pregătește-te să pleci într-o călătorie continuă de învățare, indiferent de domeniul ales. În IT mai ales, investiția timpului în pregătirea profesională este cheia. Pentru a-ți păstra relevanța într-un domeniu atât de dinamic, trebuie să rămâi la curent cu cele mai noi trenduri și inovații din industrie. Așa că dacă îți dorești să-ți maximizezi potențialul profesional, pregătește-te să-ți acorzi timp! Nu te speria! Nu trebuie să faci din 24 de ore 30. Secretul este consecvența. Poți începe prin a-ți acorda câteva minute zilnic pentru a citi un articol, a urmări un tutorial sau a exersa un nou skill. Puțin câte puțin în fiecare zi!
3. Pe data viitoare
Da, știm, petrecerea de vineri sună grozav, dar cineva trebuie să-și facă temele, nu-i așa? Investiția în cariera ta poate implica uneori să spui „pas” vieții sociale. Nu-ți face griji! Oamenii dragi vor fi în continuare acolo pentru tine, pregătiți să te sărbătorească când te vei întoarce cu o reușită în noul tău proiect profesional!
4. Exerciții de echilibru
Investiția în cariera ta poate fi ca o clasă de yoga pentru psihicul tău. Vor exista hopuri și momente de îndoială, dar și clipe de împlinire și succes. Pregătește-te cu un zâmbet pe față să transpiri în cele mai provocatoare posturi și să-ți antrenezi flexibilitatea, reziliența, concentrarea. E important să-ți menții echilibrul și să te îngrijești de sănătatea ta emoțională în timpul acestei călătorii. Ia pauze, ai grijă de tine, răsplătește-te pentru micile reușite și cere ajutorul la nevoie! La Wantsome, îți poți programa o sesiune de consiliere gratuită în carieră, 30 de minute în care analizăm împreună ce ți se potrivește și punem la cale un plan. Indiferent de concluzii, te ajutăm să alegi bine în IT ori să spui „Ba” cu sufletul împăcat!
Într-o lume plină de provocări și oportunități, fiecare dintre noi devine project managerul propriei sale vieți. Ne revine nouă să elaborăm strategii, să abordăm riscuri și să gestionăm cu înțelepciune resursele disponibile. Investiția în propria ta carieră depășește cu mult o simplă cheltuială financiară. Este despre sacrificii personale, mai mari sau mai mici, și despre timp petrecut în afara zonei de confort. Este un pact pe care îl faci cu tine însuți, pentru că, în definitiv, cea mai valoroasă investiție ești tu!