Cum poate să te ajute Python în cariera de IT-ist?
Limbajul de programare Python mai este numit drept o trusă cu scule care te ajută aproape la tot ce vrei să faci în IT. Mai important decât atât este faptul că trusa asta poate fi învățată de către oricine și e potrivită pentru cei care își doresc o reconversie profesională în IT. Deci dacă ai 0 cunoștințe în IT, dar știi bine engleza, Python poate să fie noua ta direcție de urmat.
Denumirea de Python poate să pară destul de tehnică sau chiar inabordabilă pentru cei care nu cunosc datele principale ale problemei. 😊 După ce cauți să afli mai mult despre acest limbaj de programare, afli că de fapt este o bună cale spre o carieră de IT-ist/ă. Am stat la vorbe cu mentorul Alexandru Rusu, cel care le dezvăluie tainele Python cursanților Wantsome, și l-am rugat să ne spună de ce este atât de important și ofertant acest limbaj de programare.
De ce să alegi Python
Alexandru ne spune că „în primul rând Python e un limbaj ușor de citit și de scris. Asta caracterizează Python – simplitatea și o oarecare eleganță pe care o are. E foarte ușor ca programator să îți exprimi ideile și să implementezi aplicațiile, indiferent că vorbim de web, Data science, orice în Python, datorită eleganței și simplității.”
Ce poți face și ce nu poți face cu programarea Python
„Când vine vorba de ce se poate face, răspunsul este cam orice, indiferent că vorbim de Python sau de alte limbaje, dar Python ajută foarte mult în dezvoltarea rapidă a soluțiilor. Are și o comunitate foarte mare ceea ce îl face să fie foarte atrăgător pentru toți programatorii, este un limbaj puternic, poți să faci foarte multe lucruri – de la site web la Data science, la Machine, inteligență artificială. Tot internetul aproape, virtual vorbind, rulează pe Python. Poți face multe, dar poate unele nu e recomandat ca mereu să fie făcute cu Python. De exemplu, când vine vorba de sisteme critice poate nu trebuie să te bazezi pe Python și mergi mai curând pe o abordare low-level, mai aproape de mașinăria pe care rulează codul. Când deficiența e un factor de risc al unei aplicații, din nou, poate nu vrem să folosim Python. Pe scurt, când vine vorba de ce poți să faci cu Python, poți multe, dar ce ar trebui să faci concret, depinde de la caz la caz.”
Despre structura cursului Python de la Wantsome
Mentorul Alexandru Rusu ne spune că „împreună cu colegul meu, Ciprian Hîrjău, ne-am gândit ca la prima întâlnire să fim amândoi, pentru a ne cunoaște mai bine, ca să agreăm atât noi, cât și cursanții modul de lucru, iar după prima întâlnire, vom preda alternativ câte o săptămână fiecare.”
Despre aplicații și activitățile practice din timpul cursului
Alexandru ne mărturisește că „de regulă, proiectele vor fi pe atat de challenging, pe cât își doresc cursanții să fie, dar încercăm să abordăm o bază relativ cuprinzătoare pe care lumea, pornind de la acest curs, să poată să se dezvolte, să știe să se exprime, dar și să caute să rezolve probleme pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi folosind Python. Faptul că noi dăm teme mai complicate depinde de la persoană la persoană, cine dorește să se implice mai mult și chiar să asimileze poate să ne ceară asta, iar noi oferim tot ce avem de oferit.”
Oportunități în carieră cu Python
În opinia lui Alexandru, „Python crește în continuare și putem să-l vedem aplicat în foarte multe zone și domenii, este un limbaj flexibil, l-am văzut folosit și în web, folosit ca o unealtă auxiliară în jobul de zi cu zi, în munca unor oameni ce nu lucrează în IT – vorbim de oameni care lucrează cu Excel sau unii care își ușurează activitățile de la job prin cunoștințele despre Python pe care le au, alții crează sincronizări între diverse servicii sau care oferă chiar servicii întregi, mase de oameni folosind Python.”
Posibilitățile sunt nelimitate când vine vorba de Python, ori având în discuție un limbaj atât de răspândit și atât de flexibil, creativitatea este limita.
Despre cursantul care alege să învețe Python
Alexandru spune că dacă ești perseverent și determinat, poți să descifrezi limbajul Python fără prea multă bătaie de cap. El mai spune că „în cadrul cursului, oricum se pleacă de la elementele de bază, este nevoie însă de o structură de gândire stabilă și de un fel de a fi așezat ca să poți deprinde Python. Dacă ai o gândire algoritmică ai deja un mare plus, chiar dacă inclusiv această gândire de tip algoritmic se învață în timpul cursului, iar noi, ca mentori, ne dăm toată silința să le-o inoculăm cursanților. Wantsome oferă și alte cursuri în acest sens, de Introducere în programare, de exemplu. Python poate să-i fie de ajutor oricărui cursant, asimilarea și timpul în care aceasta se produce diferă de la persoană la persoană.
Engleza – un must-have în IT
Mentorul nostru mărturisește că „nu pot spune cu exactitate, dar undeva sub 10% este procentul pentru română și restul engleză. Oarecum programarea impune această necesitate și obligativitate a cunoașterii limbii engleze, pentru că există multă terminologie specifică, ori fără să o poți traduce, nu ai cum să-i descifrezi logica din spate. Sunt convins că toți au auzit de cod și știu ce înseamnă.”
Despre industria IT din Iași și nu numai
Fără să ezite prea mult, Alexandru ne spune că „Iașiul a crescut foarte mult datorită IT-ului, dar și domeniul în sine a crescut, dacă ne uităm prin oraș vedem că pe majoritatea clădirilor înalte este măcar un logo de la o companie de IT, iar în țara sunt și celelalte HUB-uri importante cum e Clujul sau Bucureștiul. IT-ul și informatica nu au cum să nu se intersecteze cu toate celelalte sectoare, indiferent dacă oamenii își doresc sau nu asta.”
„Va exista mereu o cerere pentru persoane pregătite în IT și eu nu văd decât creștere în acest domeniu”
Site-uri populare care folosesc Python
După cum spune Alex, „nu cred că există astăzi niciun site popular care să nu folosească Python în back-end, macăr pentru procese auxiliare. Python este nelipsit, după părerea mea, în industria IT. Ca nume comune și cunoscute sunt: Netflix, Google, YouTube. Vorbim și de Facebook cu siguranță, de E-on cu siguranță, la toate ajungem și la Python.
Noua aventură Python începe îndată
Alexandru este foarte entuziasmat de mentoratul pe care îl oferă în cadrul Wantsome și spune că i-ar plăcea și se așteaptă de la toții cursanții Python „să fie curioși și perseverenți. Într-o oarecare măsură, toate problemele cu care se confruntă programatorii au fost întâlnite și de alții înaintea lor. Viitorii programatori trebuie să fie conștienți că nu le vor ieși lucrurile de la bun început, nimănui nu îi iese de la început și de asta este nevoie de multă perseverență.”