Dacă ai aruncat recent un ochi pe vreun site de joburi cu siguranță ai sesizat că s-au schimbat denumirile job-urilor din trecut, ba chiar combină nume din roluri aferente mai multor posturi. Ce înseamnă asta? Corporațiile evoluează, proiectele au nevoie de oameni cu anumite abilități, ba chiar combină skill-uri din arii diferite sau din nișe distincte ale aceluiași domeniu. Ori când îți îndrepți atenția către IT, e simplu de văzut câte nișe și direcții ai ca să te dezvolți și e bine să le iei în considerare, descoperind care îți place și către care ai o anume înclinație.
Carieră în IT și viziune pe termen lung
Una dintre ideile principale care reiese din toate live-urile, evenimentele, dar și din recomandările mentorilor Wantsome către cursanți este viziunea pe termen lung pe care e bine să o ai atunci când îmbrățișezi IT-ul ca prim și unic domeniu profesional sau ca reconversie.
Altfel spus, premisa de la care pleci în parcursul tău profesional este să gândești și să proiectezi IT-ul ca pe o carieră și nu ca pe un salariu generos care îți oferă multe posibilități față de alte salarii de pe piață. Când gândești așa, implicațiile pe termen lung ți se clarifică mult mai repede și descoperi că sunt pe mai multe direcții:
- Sub aspect financiar – un angajat cu mai multe skill-uri este mereu la mare căutare într-o companie și, pe deasupra, vânat de alte companii; asta atrage automat atât promovarea în cadrul companiei actuale și creșteri salariale asociate, dar și oferte viitoare ce vor fi întotdeauna mai bune decât ce ai în prezent.
- Siguranța jobului/proiectelor care să-ți asigure veniturile – în alte domenii, intervalul dintre două joburi (dacă oferta la noul job nu s-a petrecut în timpul unui contract existent) poate să fie destul de mare, uneori chiar de câteva luni, iar asta depinde de mulți factori care țin atât de tine, cât și de piața muncii din orașul tău. În IT, dacă ești atent să dobândești noi cunoștințe pe parcurs și să deprinzi noi abilități, intervalul ăsta este mult mai mic. Poate să fie ceva mai mare doar dacă așa alegi tu să fie. Spre exemplu, poate îți dorești o perioadă pentru tine, pentru viața personală, o perioadă în care să te ocupi de un hobby. Dar în IT îți poți „permite” asta. Pe lângă siguranța că mereu sunt proiecte în care să fii implicat și pentru care să fii căutat, ai și relaxarea aferentă.
- Expertiza – sigur ai cunoștințe cărora poți lejer să le asociezi numele cu ceva anume, cu o specializare pentru care ei sunt căutați. La fel se întâmplă și în companii. Angajatorii știu la cine să apeleze pentru anumite sarcini specifice pentru că doar unii dintre angajați știu și pot să le facă. Clienții, la rândul lor, află în timp că doar X de la firma Z poate să-i ajute într-un proiect. În termeni de business, expertiza ta se traduce într-un bun atribut de brand personal pentru care vei fi recunoscut, căutat și recompensat pe măsură.
- Extinderea orizontului personal – când înveți lucruri noi și cauți să-ți îmbunătățești skill-uri, să le afli dedesubturile și detaliile, ți se schimbă de multe ori și felul în care te raportezi la ceilalți, descoperi noi moduri de abordare a provocărilor, devii mai deschis către nou, aspect care va avea un impact semnificativ și în sfera personală. În bine. 😊 Orice nouă optică prin care vezi și apreciezi lucrurile te îmbogățește și personal, nu doar profesional.
- Creșterea stimei de sine – mulți dintre cursanții Wantsome ne-au mărturisit că au lăsat în urmă joburi unde erau tratați nu foarte prietenos, în care li se dădeau extra-sarcini care nu aveau nicio treabă cu rolul lor sau că salariile lor rămăseseră la fel ca în momentul semnării contractelor deși îndeplineau toate criteriile obiective pentru creșterea acestora. Aceiași cursanți ne-au povestit despre bucuria imensă pe care au avut-o când au reușit ca din primul salariu din IT să realizeze ceva ce își doreau de mult timp și cât de mult a contat acest aspect pentru starea lor interioară și pentru confortul lor mental.
Și tot aceiași cursanți ne-au mărturisit că nu vor să se oprească aici și că și-au dat seama încă din primele luni ca angajați că IT-ul este un domeniu care poate să te dezvolte sub toate aspectele dacă alegi să-l tratezi corect: cu o viziune pe termen lung și cu perspectiva unei cariere în domeniu.
O carieră în IT construită temeinic indiferent că ești începător sau avansat
Dacă ai făcut o reconversie profesională în IT, ai aflat deja că domeniul e atât de vast și că poți să te dezvolți oricât pentru că în permanență se ivește ceva nou cu care trebuie să fii la curent. Domeniul te forțează într-un fel sau altul să nu rămâi la același nivel.
Dacă IT-ul este domeniul tău de bază, cu care ți-ai început cariera, atunci știai deja că ce am spus mai sus e din realitate. O realitate pe care o poți ignora o perioadă, dacă îți place poziția pe care ai ajuns, dar care poate să ajungă să te ignore ea pe tine dacă nu faci pași să te „updatezi”.
Din păcate sau din fericire – depinde de cum privești lucrurile – IT-ul este poate una dintre industriile în care dacă nu înveți din mers și alegi să nu te specializezi pe parcurs, poate să te „lase” ea pe tine. În urmă și chiar pe dinafară. Nu-ți fă griji, intenția noastră nu este să te speriem, ci e mai curând să subliniem importanța învățării pe tot parcursul vieții și să te încurajăm să nu te culci pe-o ureche. 😊
Deși conceptul de life-long-learning nu mai e demult nou și e cât se poate de normal în contextul actual al lucrurilor, învățarea în IT și construirea unei cariere este un pas firesc de care trebuie să te îngrijești cât mai îndeaproape.
Wantsome este alături de tine și îți stă la dispoziție cu o ofertă de cursuri pentru upgrade de skilluri de care ai nevoie ca să ajungi unde îți dorești. Cu siguranță vei ajunge acolo dacă alegi să pleci la drumul tău în IT cu perspectiva corectă: pe termen lung!