Cei 300 care vor să aibă o carieră în IT

Uite că a trecut și ultimul weekend din noiembrie, așa că, după Black Friday, hop și noi cu Wantsome Open Day… Saturday! Pentru că asta am făcut noi sâmbătă: prima ediție de Wantsome Open Day! Bine, noi și cei peste 300 de oameni care au venit să ne cunoască, să afle care-i treaba cu Academia prietenoasă de IT, să vadă dacă pot reuși să aibă o carieră în IT și, bineînțeles, să își încerce norocul, pentru că am avut de dat ca premiu un curs IT la alegere. Și probabil ar fi venit și mai mulți, dacă sala era mai încăpătoare, pentru că locurile s-au ocupat din primele zile de înscrieri, iar noi am avut cereri de participare chiar și în ziua evenimentului.

Ce s-a întâmplat la Wantsome Open Day?

Pe 24 noiembrie, de la ora 14:00, ne-am adunat cu mic cu mare în Sala Cuza de la Hotel Unirea și am dat startul primei ediții de Wantsome Open Day, alături de prietenii de la IT`s Wise, specialiștii din HR în IT din Iași! Moderatorul evenimentului, Valentin Darii, i-a ajutat pe oameni să intre din prima în atmosferă și să creadă încă de la început că vor reuși. Cum a făcut asta? I-a îndemnat să iasă puțin din zona de confort și să facă ceva ce nu fac în mod obișnuit: să scrie cu mâna stângă un text. Bine, nu orice text, ci chiar acesta: „Nu există nu pot, ci există nu am practicat suficient de mult”. Pentru că acesta este și mesajul nostru de la Wantsome: prin practică, încredere, perseverență și cu prietenii potriviți aproape, poți reuși orice!

Iuliana Anton si Enciu Stoica

După ce le-a dovedit celor 300 de participanți că se poate, Valentin „i-a scos la tablă” pe doi dintre cei trei co-fondatori Wantsome, Iuliana Anton, Enciu Stoica și Cristi Anton. Iuliana și Enciu au vorbit despre motivele pentru care au fondat Wantsome, rezultatele remarcabile obținute după primul an de Wantsome și ce ar trebui să mai știe oamenii care își doresc o carieră în industrie în urma cursurilor de la Academia prietenoasă de IT.

După co-fondatori, a venit rândul câtorva dintre absolvenții Wantsome să vină în fața participanților, să își spună povestea de succes și să răspundă întrebărilor din sală despre experiența avută la cursuri și despre cum au reușit să se angajeze în IT cu ajutorul prietenilor de la Wantsome. Și uite așa, rând pe rând, au urcat pe scenă: Alina Chelaru, Răzvan Norses, Veronica Rusu, Mihaela Maxim, Cristina Guluțanu, Iustin George Lupu-Marinei, Anca Teodorescu, Cristina Pichiu și Andrei Rășchitor. Nouă dintre oamenii minunați care au îndrăznit să aibă curaj, să facă o schimbare în viața lor, să își îndeplinească visul de a avea o carieră care să îi facă cu adevărat împliniți. Și asta prin intermediul Wantsome. Le mulțumim că au avut și au încredere în noi, că au vorbit atât de frumos despre noi în fața celor 300 de participanți și că sunt în fiecare zi ambasadorii Wantsome, care ne recomandă și ne promovează cu drag în jurul lor!

A venit apoi și rândul trainerilor Wantsome să facă cunoștință cu „cei 300”, să împărtășească din experiența lor profesională și să răspundă tuturor întrebărilor, fiecare pe tehnologia lui. În ordinea „numerelor de pe tricou”, i-am avut alături de noi pe 18 dintre fantasticii traineri Wantsome: Ion Macari, Vali Popa, Andrei Hrișcă, Ioana Barhan, Andreea Haras și Iulian Mitrea de la Cursul de Testare Manuală, cărora li s-au alăturat Răzvan Savel și Cristian Coțoi de la Testare Automată. A urmat trackul de Network & Infrastructure cu Michael Stoica și Sebastian Ungureanu și cel de DevOps, unde Matei Micu le-a ținut cu brio locul celor doi traineri plecați pe moment din oraș, Alexandru Coman și Gabriel Paiu. Am încheiat prezentările trainerilor și ale cursurilor cu trackurile de programare: Mihai Nechifor și Andrei Scutariu de la .NET, Răzvan Feidi, Daniel Gheorghian, Cristi Macoviciuc și Lucian Moisă de la Java, Matei Micu care a acoperit încă două cursuri, cel de PHP și cel de Python și am încheiat cu Octav Zaharia, cel care ne aduce cel mai nou și mai provocator curs de programare de la Wantsome – Programare Funcțională cu Scala și Spark.

traineri it

După panelurile pe tehnologii și încă o tură de întrebări cu toată echipa în față, după o după-amiază întreagă de informații, dar și de motivare, am ajuns la punctul culminant al zilei: marea tombolă!

Cine a câștigat cursul IT la alegere?

După ce am strigat un alt participant și apoi alte două nume ale unor participante care nu erau atunci în sală, am tras în sfârșit lozul câștigător și am anunțat marele norocos al zilei: Emilian Cehan!

Cine este Emilian Cehan și care e povestea lui? Ei bine, după ce a câștigat premiul, bineînțeles că l-am luat la descusut și am aflat o mulțime de lucruri despre el. Emilian are 37 de ani, este absolvent de Drept, iar singurul lui job cât de cât în domeniu a fost pe executări silite timp de un an și jumătate. O perioadă despre care spune că a nu a fost deloc amuzantă și de care nu prea mai vrea să își aducă aminte. În timpul facultății a apărut și fiica sa, motiv pentru care a combinat studiile cu un nou job de operator mecanic și a început să lucreze în trei ture. Nu i-a fost deloc ușor, dar nu s-a dat nicio clipă bătut!

Pasionat de rețelistică, a schimbat ulterior locul de muncă și a trecut în următorii ani de la operator mecanic la tehnician fibră optică și, în ultimul an, la Network Operator. Văzându-și soția, absolventă de IT, că lucrează cu atâta pasiune în acest domeniu, a hotărât că e momentul să învețe și el mai multe din tainele acestui domeniu captivant și să se dezvolte profesional, dar și personal. Și cum soția i-a spus din start că nu are timpul necesar să îl învețe, a început să caute opțiunile potrivite pentru învățare. Așa a descoperit Wantsome, Academia prietenoasă de IT și s-a gândit să înceapă cu un curs de Testare Manuală.

A dat testul online, l-a luat cu brio și a fost chemat la un interviu cu Iuliana Anton. Cu atâta experiență în spate atât în HR, cât și în IT, Iuliana i-a spus imediat că e mult mai potrivit pentru cursul de Network & Infrastructure de la Wantsome. L-a chemat în birou și pe Sebastian Ungureanu, unul dintre trainerii cursului de Infra, care a fost și el de acord că ar trebui să îl aibă pe Emilian cursant în următoarea serie.

Asta se întâmpla cu doar două săptămâni înainte de Wantsome Open Day! Emilian s-a înscris atunci la eveniment ca să afle mai multe despre oamenii de la care urma să învețe IT pe bune și despre ce anume îl așteaptă pe parcursul celor patru luni de curs. În ziua evenimentului, avea de făcut până la noi un drum de 40 de minute cu mașina, care s-a gândit să îi joace feste chiar atunci. A ajuns în cele din urmă la eveniment, iar în momentul tombolei și-a zis că, după o zi cu ghinion, pur și simplu nu are cum să fie el marele câștigător. Dar destinul avea alt plan pentru el, iar noi ne-am bucurat că am putut să îi oferim această șansă incredibilă și oportunitatea de a învăța de la profesioniști IT de la zero, cu practică pe bune.

E atât de entuziasmat și dornic să crească, încât luni s-a dus să-și cumpere un laptop nou, pe care de abia așteaptă ca Michael Stoica și Sebastian Ungureanu, trainerii cursului de Network & Infrastructure, să instaleze tot ce are nevoie și să îl ajute să își îndeplinească marele vis de a lucra în IT. Noi de abia așteptăm momentul de după absolvirea cursului, când ne va da marea veste că s-a angajat și îi vom scrie povestea de succes pe blog, alături de toate celelalte povești frumoase de până acum.

emilian cehan

De ce am făcut Wantsome Open Day?

Ne-au întrebat mai mulți oameni de ce am făcut Wantsome Open Day și la ce anume ne așteptăm în urma lui, așa că hai să împărtășim și cu tine motivul pentru care n-am putut sta noi cuminți în banca noastră și ne-a venit nouă așa să organizăm eveniment mare:

1. Mituri. Există tot felul de mituri legate de industria IT, așa că am vrut să le demontăm de față cu oamenii care vin din alte industrii și să îi facem să înțeleagă cât de minunat și antrenant este acest domeniu;

2. Încredere. Ne întâlnim în fiecare zi cu oameni care își doresc o schimbare, dar care nu au încredere în ei, așa că am vrut să le demonstrăm participanților că se poate și să le dăm curajul necesar, așa cum facem de fiecare dată cu oamenii care ne trec pragul;

3. Cunoștință. Am vrut ca oamenii să ne cunoască, să se convingă singuri că suntem cu adevărat Academia prietenoasă de IT și că suntem alături de ei pas cu pas, cu informații de la zero, cu practică pe bune, cu sfaturi reale de carieră și cu traineri profesioniști, care le devin imediat mentori și prieteni deopotrivă.

Vrem ca pe lista cu obiective pentru 2019 ale celor din sală să apară „Absolvirea unui curs Wantsome și angajarea în IT”, așa că îi așteptăm pe toți din ianuarie cu serii noi de cursuri și programe mereu actualizate, create fix așa cum cere industria. Suntem liantul dintre oamenii isteți, cu visuri mărețe și atitudine proactivă și angajatorii din IT care îi primesc cu brațele deschise în breaslă și le oferă în fiecare zi acel loc de muncă la care visează fiecare dintre noi: un loc unde să fii pus în valoare, să te poți dezvolta constant, să fii înconjurat de o echipă de oameni faini și să primești tot timpul motivația necesară să urci tot mai sus.

Cum ajungi acolo? În primul rând, îți dorești cu adevărat. Apoi, te înscrii în Wantsome, Academia prietenoasă de IT! Împreună, cu multă implicare și determinare, cu practică pe bune și proiecte cu sens, vom reuși pas cu pas să îndeplinim marele tău obiectiv! Pentru că asta fac prietenii de fapt!

Citește și tot ce trebuie să știi despre procesul de învățare în Wantsome

Vezi aici mai multe fotografii făcute de MC Films la prima ediție Wantsome Open Day.