Săptămâna aceasta ne-am așezat la povești cu Cristian Leon, noul mentor pentru cursul de Business Analyst, și uite așa, am reușit să îl cunoaștem dincolo de nume. Iar ca să nu păstrăm doar pentru noi, ne-am gândit să dăm sfoară-n țară ce om frumos s-a alăturat echipei Wantsome, cu experiență, pe care să o împărtășească celor dornici să învețe și „să îi susțină spre independență și cunoaștere profesională”, după spusele sale.

Ne istorisește mai jos, parcursul său profesional de pe când făcea „bani de buzunar” și le expune celor care ar dori să facă o reconversie în IT ce trebuie să știe, la ce să se aștepte de la un curs, cum este piața de IT și ce traseu profesional ar putea să urmeze pe parcurs.
Te invităm să descoperi tot ce am pregătit și îți dorim lectură plăcută și curioasă!

Cine este Cristian Leon? Ce ne poți spune despre tine ca om?

Cristian Leon este născut în 1989 la granița dintre comunism și capitalism feroce, într-o familie de ieșeni, fratele Laurei, soțul Adelinei, tatăl puștiului Matei, licențiat în Comunicare la Facultatea de Filosofie din Iași, colegul celor din Ness Iași și partenerul de discuție a celor interesați de societate, IT și mediu.

Care sunt 3 lucruri pe care le faci cu drag?

Să petrec cât mai mult timp cu familia extinsă. Să vorbesc și să învăț alți oameni să devină independenți în domeniul IT. Și nu în ultimul rând, îmi este drag să râd (în definitiv, suntem animale sociale).

Ce ne poți spune despre experiența ta profesională?

Lucrez în domeniul IT, din Iași, din 2011 și aceasta este experiența mea:

  • Capitolul „bani de buzunar” (2010 – 2011): am lucrat în perioada liceului, în timpul liber, la raionul de imprimante din Media Galaxy, am făcut sondaje de opinie și cercetare de piață pentru Vodafone.
  • Capitolul Capgemini (2011 – 2013): am început din perioada studenției la firma Capgemini ca operator call center pe engleză și franceză, iar după câteva luni am avansat la postul de Analist IT – “Problems coordinator” și am învățat cât de mult am putut acolo.
  • Capitolul Yonder (2013 – 2015): la Yonder m-am angajat ca junior Business Analyst și a fost primul contact real cu partea de dezvoltare și implementare a unui produs IT de la cap la coadă. Am învățat foooooooarte multe lucruri acolo și am avut un mare noroc de colegi cu experiență dispuși să stea cu mine câteva luni pentru a înțelege meseria de Business Analyst.
  • Capitolul eMAG (2015 – 2019): am pornit cu aplicația mobilă ca mid-Business Analyst, aplicație ce avea cota de piață de sub 1%. Cu ajutorul unor colegi foarte inteligenți și dedicați, a unui trend pro-mobile, am urcat aplicația peste partea de site și m.site la eMAG undeva spre 60% market share. În momentul de față, este prima aplicație mobile de e-commerce din România și va ramane așa încă multă vreme, fiind proiectul meu de suflet.
  • Capitolul Ness (2019 – prezent): lucrez pe un proiect foarte fain, dezvoltăm un produs complet pentru piața din SUA care implică o mulțime de colegi și specialități, sectorul fiind cel de video streaming pentru piața hotelieră.

Cum ți se pare industria de IT din Iași?

Industria ieșeană a trecut de etapa de efervescență din anii 2010-2018 și cred că a ajuns într-o fază de platou, de stabilizare, cu multe firme de implementare și dezvoltare de produs care s-au alăturat celor de outsourcing și servicii existente.

Ce te-a determinat să te alături comunității Wantsome?

Îmi place să susțin oamenii inteligenți spre independență și cunoaștere profesională și vreau să fiu un ghid în ale profesiei de Business Analyst pentru viitorii participanți.

Care sunt principalele trei sfaturi pe care i le-ai da unui tânăr la început de drum în IT?

Să mergi la interviuri, să mergi la traininguri și să bați lumea la cap pentru a învăța cât mai mult și mai repede în domeniul IT.

Ce înseamnă reconversie profesională și ce presupune reconversia profesională în IT?

Reconversia profesională presupune 2 pași: adaptare și schimbare. Adaptarea gândirii tale către noi oportunități și schimbarea domeniului, a locului de muncă curent. Dacă vorbim specific de domeniul IT, oportunitățile sunt extraordinare acum. Sunt multe firme și proiecte care caută oameni responsabili, cu tact si motivație, care pot învăța rapid și se pot integra ușor într-o echipă.
Ca să vă faceți o idee, prima oară cand am fost la un interviu la Yonder pentru postul de Business Analyst, în 2013, am fost respins. Câteva luni mai târziu, cei de la Yonder aveau în continuare acea poziție deschisă. După ce am învățat mai multe despre rolul de BA, am fost din nou la interviu și am reușit să îi conving să mă angajeze. A fost un moment important, deoarece începeam să fac și să învăț chestii noi și diferite.

Cum ai explica unui începător ce înseamnă un rol de BA?

Un Business Analyst este colega/ul care rezolvă probleme într-un proiect, unind ideile cu implementarea. Trebuie să înțeleagă problemele și contextul din piață pentru un anumit produs IT, urmând ca apoi să le discute cu alți colegi și să scrie soluțiile detaliate pentru developeri și testeri.
Foarte important: un bun Business Analyst zice CE trebuie implementat, nu CUM trebuie implementat.

Ce presupune un curs de BA, la Wantsome? Ce se studiază? Pe ce se pune accentul?

Un curs de Business Analyst presupune 60% practică și 40% teorie. Vom parcurge împreună etapele prin care trebuie să treci ca Business Analyst pentru a găsi problemele și modalitățile prin care ajungi la cele mai bune soluții. Vom înțelege cum identifici persoanele cheie dintr-un proiect (Stakeholders), cum anume triezi și ordonezi multiplele probleme găsite (Prioritization), cum scrii efectiv cerințele funcționale și nefuncționale pentru echipa de dezvoltare (Requirements) și cum vei masura dacă soluția implementată rezolvă într-adevăr problema inițială (Metrics).

Cui se adresează cursul de BA? Cine ar trebui să se înscrie la el?

Dacă îți place să găsești probleme în jur și să te gandesti la cum le poți rezolva, ai cunoștințe minime de IT, vorbești și scrii în engleză, și îți place sa comunici, atunci acest curs ți se adresează.

La ce să se aștepte și la ce să nu se aștepte cursanții în cele patru luni de curs?

Așteaptă-te să ai un ghid din domeniu care să te ajute să înțelegi cum anume poți lucra ca Business Analyst și cum poți crește pe mai departe. Să știi însă că va fi greu, va implica multă munca din partea ta și timp extra pe lângă curs. De exemplu: în fiecare săptămâna vom avea 2 sesiuni a cate 3h și estimez aproximativ 4h pe care va trebui să ți le rezervi pentru a parcurge materia și a rezolva temele. Acest curs îți poate netezi calea spre un job ca Business Analyst, dar nu va fi cineva care să te angajeze direct la finalul cursului. Ține de tine ca ceea ce înveți să pui în aplicare și să mergi la interviuri, demonstrând viitorilor colegi că ești pregatit/ă să lucrezi în acest domeniu.

Care sunt locurile de muncă în care oamenii s-ar putea angaja după finalizarea cursului?

Pregătirea de la cursul de Business Analysis te poate ajuta și la un interviu de project management, IT analyst, Product Owner sau UI/UX.

Care ar fi un posibil traseu profesional după ce o persoană urmează un astfel de curs? 

Traseul profesional depinde de fiecare, dar ca exemplu, vă pot spune traseul pe care l-am avut în ultimii 10 ani:

IT analyst > junior Business Analyst > mid. Business Analyst > senior Business Analyst > Product Owner

Ce spui ca finalul acestui articol să fie un nou început pentru cariera ta?

Dacă ți-ai dat seama că un curs de Business Analyst ar fi potrivit pentru tine sau mai ai curiozități, accesează acest link, unde te poți înscrie sau ne poți contacta pentru mai multe informații.

Ce mai aștepți? Începe-ți cariera în IT cu sprijinul Wantsome și mergi la nivelul următor!