Viața este un proiect do-it-yourself”. Asta spune Gheorghe Iaconi, cel căruia, atunci când era copil, îi plăcea să demonteze tot ce-i cădea înGheorghe Iaconi mână, pentru că se vedea un mare reparator și visa să devină un foarte bun inginer mecanic. Nu a ajuns inginer mecanic, dar proiectul lui do-it-yourself l-a dus într-un punct mult mai bun, unul în care și-a dat seama ce vrea să facă cu viața lui și ce anume i se potrivește cel mai bine: IT. Gheorghe este absolvent Wantsome și azi îți spunem povestea lui de succes.

Dar hai să revenim la drumul lui prin viață, ca să înțelegi mai bine cum a ajuns Gheorghe la Wantsome, ce l-a motivat să aleagă acest domeniu și cum a reușit să se angajeze în IT, după ce a absolvit cursul nostru de Programare Java. Ei bine, după copilăria cu meșteșugit, când a ajuns la perioada tinereții, Gheorghe a lăsat-o mai moale cu pofta de muncă și s-a concentrat, ca orice tânăr normal, pe bucuriile de moment și pe descoperirea vieții de student. Așa că a ales să studieze Administrație Publică, o facultate care să nu fie prea stresantă și care să-i permită să trăiască la maximum tot ce are tinerețea mai frumos de oferit. Nu știa foarte clar ce va face cu viitorul lui, așa că a experimentat pur și simplu toate domeniile apărute în cale prin cele 3 oportunități oferite de mobilitățile Erasmus.

Cu fiecare an care trecea, dezvolta tot mai multe și mai variate pasiuni. A început să fie atras de partea hardware a calculatoarelor, apoi și de cea software. A instalat windowsuri și routere, a reparat laptopuri și se tot întreba cum funcționează programele și ce stă în spatele lor. Și uite așa a început să interacționeze cu partea de cod și a știut imediat că vrea să învețe mai multe despre asta. A căutat informații despre oportunitățile de dezvoltare în IT și despre locurile potrivite în care ar putea învăța cel mai bine programare și așa a ajuns la Wantsome, Academia prietenoasă de IT din Iași.

Cel mai mult m-a atras abordarea față de oameni. Țin minte că m-a mirat termenul folosit pentru cursanți – Wantsomebees. Și am zis că „I wantsomebe”. Apoi am luat legătura cu echipa, am venit la o discuție și am zis „Vă vreau!”. Mi-a plăcut tot. Am primit sprijin încă din momentul în care am trimis primul e-mail. Nu a fost ceva de genul „Hai, dă banii și după aceea vedem ce faci, dacă te descurci sau nu, dacă îți va plăcea sau nu. Am vorbit pe îndelete și mi s-a explicat amănunțit despre ce este cursul de Programare Java, cum mă va ajuta, cu ce nivel de energie și resurse trebuie să pornesc la drum și cum voi folosi tot ce voi învăța în experiența mea viitoare. Ah, da, și prețul rezonabil a făcut diferența.

Gheorghe a trecut testul online și proba interviului, apoi a dat startul celor 16 săptămâni de curs cu practică pe bune și programare de la zero. Cea mai mare provocare de-a lungul celor patru luni de curs a fost auto-organizarea. Era motivat, dar în același timp, nu se putea concentra pe un singur subiect odată. Voia să știe tot din prima și ajunsese să se viseze Senior atunci când avea să termine cursul! Au fost și momente de îndoială de sine, dar până la jumătatea cursului se făcuse lumină totală pe strada lui. Și cel mai important, și-a amintit la momentul potrivit scopul principal al cursului: inițierea în Java, acceptând că visul lui de a deveni Senior în Java la final de curs era total nerealist și că mai este mult de muncă până să ajungă acolo.

Și apropos de muncă, după ce a absolvit cursul de la Wantsome, Gheorghe a reușit să se angajeze în IT și să obțină acel loc de muncă la care a visat. I s-a schimbat complet viziunea asupra lucrurilor, ceața din viitor s-a redus și a înțeles foarte clar ce înseamnă fiecare tehnologie și cum trebuie privit fiecare proiect. Pe lângă toate lecțiile pe care le-a învățat la Wantsome despre programare, Java și IT și că IT-ul e mult mai mult decât Zuckerberg și Tesla, cea mai importantă lecție învățată la noi pentru el a fost că deși e destul de greu, dacă știi că poți și dacă vrei cu adevărat, vei ajunge acolo. Trebuie doar să mergi încet, dar sigur.

Sigur, nu singur, pentru că i-a avut la fiecare pas pe prietenii de la Wantsome și pe cei doi traineri, Răzvan Feidi și Daniel Gheorghian. Despre ei are doar cuvinte de laudă și apreciază enorm atitudinea lor și faptul că au reușit să expună teme complexe și concepte greu de digerat într-o manieră simplă și cu un limbaj ușor de înțeles. Bineînțeles, le apreciază calmul, răbdarea și priceperea cu care au răspuns de fiecare dată întrebărilor adresate de cursanți. Și asta le spunem și noi cursanților: implicați-vă, puneți multe întrebări și plusați cu studiu individual și teme pentru acasă!

Acum, Gheorghe este recunoscător pentru toată experiența Wantsome, pentru toți oamenii pe care i-a cunoscut aici și pentru toate schimbările majore din viața lui care sunt datorate atât perseverenței lui, cât și Academiei prietenoase de IT din Iași.

Vă recomand tuturor să încercați neapărat experiența Wantsome! Dar nu porniți cu gândul că ei o să vă bage IT în cap. Sunt niște oameni minunați care știu să ungă gemul pe pâine, dar voi trebuie să fiți copiii sârguincioși care să-și facă un ceai și să mănânce. Pentru mine, Wantsome înseamnă motivație, început, dorință. Înseamnă locul care m-a ajutat să-mi îndeplinesc visul de a avea o carieră în IT.

Îi place lui să facă proiecte do-it-yourself, dar noi am fost cei care i-au furnizat „tutorialele” necesare ca să ajungă acolo unde este azi. Acum respiră tehnologie și nu are de gând să renunțe la pus acea întrebare care l-a făcut să ajungă aici: De ce? Pentru că odată ce ai clar stabilit ce trebuie să faci și motivul pentru care vrei ca acel ceva să se întâmple, motivația continuă să ruleze și te ajută să ajungi mai repede și mai bine la destinație.

Acum a venit rândul tău să te întrebi „De ce?” și să te apuci de meșteșugit la propriul tău proiect do-it-yourself: cariera ta în IT! Primul pas? Te înscrii și prinzi un loc la următoarea serie de curs de Programare Java, care începe în februarie 2019! Apoi vii pe la noi și stăm de vorbă pe îndelete despre tot ce trebuie să știi despre Wantsome, despre IT și, mai ales, despre viitoarea ta carieră în IT!