Andrei consideră experiența primului job în IT, un life changer care i-a adus ceea ce își dorea cel mai tare. Dar și până acolo a fost un drum interesant: de la  micile dificultăţi întâmpinate când încerca să înțeleagă singur unele lucruri, la depăşirea rușinii de a pune întrebări, la primul interviu, cu emoţiile sale copleşitoare – totul a meritat ca să poată face, așa cum spune el  „parte din această minunată industrie”. Ne-au plăcut atât de mult răspunsurile sale sincere la interviul pe care obișnuim să îl luăm tuturor cursanților, post-angajare, încât îl redăm integral mai jos!

 • Ce curs Wantsome ai terminat?

La începutul anului trecut am luat decizia de a face reconversie profesională și m-am îndreptat spre Testare Manuală. Sunt absolvent din mai, 2019.

 • Pe ce funcție ai început și pe ce poziție ești acum?

Am început la Heaven Solutions, drept Junior Tester, în ianuarie 2020 iar după jumătate de an, simțind nevoia de o schimbare, m-am alăturat echipei de la WebMagnat, pe o poziție similară. Deşi ambele companii activează în domeniul Healthcare, am avut oportunitatea de a lucra pe proiecte diferite. La Heaven Solutions lucram în dental software, iar acum, la WebMagnat proiectul la care lucrez e o platformă online în domeniul farmaceutic.

 • Cum e să lucrezi în IT?

Experiența unui job în IT este un life changer. Spun asta pentru că, la locurile de muncă anterioare, nu am avut sentimentul de team work. În IT, cu adevărat, am înţeles ce înseamnă acest lucru şi cum poţi face lucrurile să decurgă plăcut, pentru toată lumea.

Încă de la prima interacţiune cu mediul IT, viaţa mea s-a schimbat. Am devenit mai responsabil, mai organizat, detailed-oriented şi pot enumera mult mai multe, însă ceea ce contează este momentul când am realizat, datorită Wantsome, că dacă vrei să obţii ceva cu adevărat, nimic nu-ți stă în cale.

 • Cât de mult te-au ajutat cunoștințele din joburile anterioare, atunci când ai început să lucrezi în IT?

La început am considerat că job-urile anterioare nu au nici un aport pentru noul drum. Însă trainerii de la Wantsome mi-au insuflat ideea că nici o informaţie nu este inutilă şi, astfel, am început să transpun conceptele bancare în testare. Şi eu m-am întrebat la început, poate ca şi alţi colegi: De ce? Răspunsul este că o gândire logică, analitică se poate naşte din orice. Am luat orice informaţie IT related de la fostul loc de muncă şi am transpus informaţia pe ceea ce aveam nevoie la cursuri. Guess what? A funcţionat şi la interviurile pe care le-am avut ulterior pentru angajare.

 •  Ce îți place cel mai mult la actualul loc de muncă?

În fiecare zi este un nou challenge, o nouă informaţie, un soft nou, ceea ce face totul mai interesant, iar uneori timpul trece pe lângă mine, fără să îmi dau seama. În momentul în care lucrezi cu drag şi eşti prins de activitate, consider că într-adevăr faci ceea ce îţi place. Este şi mai plăcut când compania te ajută să simţi acest lucru.

 • Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o până acum, la locul de muncă?

Nu ştiu dacă există doar o singură lecţie importantă, pentru că în jurul meu am avut oameni, atât la Heaven Solutions cât şi acum la WebMagnat, care mi-au oferit multe sfaturi, mi-au împărtăşit idei şi experienţe, încât pentru mine toate sunt importante. Însă, dacă ar fi să aleg una, fără ezitare aş spune că perseverența aduce cele mai frumoase rezultate.

 • Cum te-ai descurcat cu cea mai mare provocare pe care ai avut-o până acum la job?

Pentru că nu sunt de foarte mult timp în noua echipă, cea mai mare provocare a fost la Heaven Solutions. Trecuseră cam 2 luni de când mă alăturasem colectivului şi am primit primul meu test plan oficial. Evident că emoţiile te copleșesc, te gândeşti oare vă fi bine, să nu trec ceva greşit, să acopăr toate scenăriile; tot felul de idei. Provocarea era că nu era un test plan obişnuit pe care să îl mai fi văzut în training, era un test plan de networking şi stabilitate. Ascultând de colegi, perseverenţa aduce rezultate. Nu m-am lăsat învins şi am început să citesc documentaţia. Am stat puţin, m-am gândit şi uşor am început să testez şi s-a dovedit că lucurile nu erau complicate, doar eu gândeam aşa.

 • Care este dinamică unei echipe IT?

”De fiecare dată când mă gândesc la momentul în care am decis să merg la Wantsome îmi aduc aminte de dorinţa arzătoare de a schimba domeniul de activitate şi de a face parte dintr-o echipă care să fie lângă mine cu adevărat!”

Într-o echipă IT, lucrurile se adaptează în funcţie de fiecare membru în parte. Spre exemplu: eu fiind la început în companie, am primit alături un coleg cu mai multă experiență care să mă îndrume. Scrum master-ul se ocupă zilnic de ceea ce am nevoie pentru a deprinde toate lucrurilei. Colaborarea cu echipă de developement e foarte utilă, pentru că, în acest fel, proiectul devine tot mai clar iar testarea, mult mai uşoară. În fiecare zi avem şedinţe prin care comunicăm tot ceea ce avem de făcut sau dorim să facem, fapt ce consolidează, pentru mine care sunt la început, încrederea în sine şi construieşte o independență de lucru.

 • Ce planuri de viitor ai?

Ca şi perspective,  în mod cert mi-aş dori ca skill-urile mele să se îndrepte şi către Automation Testing, tocmai să pot ajuta echipa pe mai multe planuri. Ulterior, ca şi evoluţie profesională, mi-aş dori să pot ocupa o funcţie de Bussiness Analyst în companie.

 • Cum ar trebui să fie o persoană care lucrează în IT?

Sunt câteva calităţi cheie aş putea spun şi toate mi-au fost insuflate de Wantsome. Perseverenţa, curiozitate, dorinţa de învăţare şi team work. Acestea te ajută mereu în industrie, pentru că în fiecare zi avem lucruri noi de învăţat, colegi pe care îi ajutăm sau de la care cerem ajutor, iar curiozitatea te face mereu să gândeşti outside the box.

 • Ce le recomanzi viitorilor absolvenți?

A warm welcome into the IT World. Ca şi sfaturi, niciodată să nu renunţe pentru că nimic nu este greu. La interviuri emoţiile să fie constructive, pentru că recruterii din IT îşi doresc ca toţi să fim la potenţial maxim. Don’t be afraid to ask questions, sunt de cele mai multe ori cele mai frumoase starturi de discuţie. Să nu fie dezamăgiţi dacă nu vor avea în prima săptămână de la terminarea cursurilor un interviu, industria IT este una foarte mare şi mereu în căutare. Keep challenge yourself, pentru că în fiecare zi un articol nou citit poate fi subiectul unei noi discuţii productive.

Curajul se află deja în fiecare dintre noi.  Trebuie, doar să nu ne fie frică să îl eliberăm. Când începi cursurile la Wantsome și în sală de curs vezi atâta diversitate profesională, te bucuri cu foarte mult entuziasm că faci schimbarea şi legi noi prietenii. Odată ce parcurgi câteva cursuri deja simţi cum lucrurile se aşează, prind contur iar drumul este ascedent spre o carieră. Ceea ce rămâne să te întrebi este cât de repede vrei să devii parte din această industrie. Am avut colegi care încă din timpul cursurilor au reuşit să se angajeze, fapt ce te motivează să devii mai bun în fiecare zi.

PS: Spune-ne un banc/o glumă despre IT, pe care acum îl/o înțelegi.

Can in integer swim? NO! Because it can’t float.

Îți place cum arată tabloul unui job în IT prin ochii lui Andrei? Vrei să înveți și tu Testare Manuală sau să-i devii coleg/ă la un curs de Testare Automată? Descoperă toate programele de mentorat pe care le oferim, citește toate povețile de success, și ia o decizie, așa, mai spre life changer!:)

 

PS: Pe Andrei îl poți cunoaște mâine, la OpenDay, unde te invită să-ți povestească live despre ce reprezintă Wantsome pentru el. Înscrie-te gratuit aici: https://www.eventbrite.com/e/wantsome-openday-live-registration-120038340909.