Ce înseamnă cursul? De ce să aleagă cineva o carieră în UI/UX Design?
Mai întâi aş vrea să explic ce înseamnă mai exact UI/UX design. UI Design şi UX Design sună asemănător şi fac parte din aceeaşi familie cu Graphic Design, Fashion Design, Interior Design şi alte tipuri de design. Această asemănare cu alte tipuri de design ar putea crea confuzie şi ar putea face oamenii să se gândească că UI/UX designerii sunt artişti şi că rolul acestora este să facă lucrurile să arate frumos.
Aceasta este o concepţie greşită. Chiar dacă UI/UX designerii pot încorpora arta în munca lor (prin crearea unor ilustraţii de exemplu), rolul principal al acestora este de a rezolva într-un mod vizual o problemă existentă a oamenilor. Produse precum Google Maps sau Uber (şi designerii care lucrează la ele) rezolvă probleme din lumea reală precum nevoia de direcţii de navigaţie în timp ce te afli în trafic sau nevoia pentru o modalitate rapidă şi de încredere de a chema un taxi.
Am vorbit despre UI/UX designeri, dar ce înseamnă UI şi UX şi care este diferenţa între ele?
UI (User Interface) – îl putem defini ca o colecţie de pagini şi elemente de design (text, culoare, forme, imagini) care permit interacţiunea dintre om şi calculator.
UX (User Experience) – este definit, aşa cum îi spune şi numele, de emoţia pe care o persoană o simte când interacţionează cu produsul.
Un UI Designer este responsabil cu crearea de logo-uri, iconiţe, butoane şi alte elemente interactive care, puse împreună, construiesc o interfaţă atrăgătoare. Un UX Designer este responsabil cu organizarea conţinutului într-o manieră intuitivă, cercetarea nevoilor utilizatorilor, crearea de schiţe, testarea unor prototipuri cu utilizatori şi chiar documentarea specificaţiilor de design. La cursul de UI/UX Design de la Wantsome învăţăm să facem tot ce am descris mai sus.
De ce să alegi o carieră în UI/UX Design?
Această ocupaţie oferă satisfacţia de a vedea cum din mâinile tale şi ale echipei tale ia formă un produs finit care ajută oamenii să lucreze într-un mod cât mai eficient. De asemenea, UI/UX Design este un domeniu colaborativ, unde lucrezi cu oameni (programatori, clienţi, utilizatori) pentru oameni.
Deoarece utilizatorul stă la baza a cum şi de ce dezvoltăm un produs sau o funcţionalitate, ocupaţia de UI/UX designer îţi va da posibilitatea să studiezi comportamentul uman, obiceiurile şi nevoile oamenilor. Dacă acest aspect psihologic te atrage, dacă te întrebi de ce oamenii fac ceea ce fac, o carieră în UI/UX Design este o alegere minunată. În ultimul rând, studiile arată că în piaţă va continuă să crească cererea pentru designeri. Mai jos este o prognoză a numărului de designeri la nivel mondial realizată după un studiu al celor de la NNGroup.
Acestea sunt doar câteva motive, dar ele sunt mai multe la număr și vom povesti despre toate împreună la curs.
Cui i se adresează cursul? Cine ar trebui să se înscrie la el?
Oricine are cunoştinţe de folosire a calculatorului, se poate înscrie la acest curs. Nu trebuie să ai cunoştinţe anterioare, nu trebuie să ştii să lucrezi într-un anumit program sau să ştii să scrii cod. Tot ceea ce trebuie să îţi placă este să lucrezi împreună cu oamenii şi să găseşti soluţii la probleme mai mult sau mai puţin complexe.
La ce să se aștepte și la ce să nu se aștepte cursanții în săptămânile de curs?
- Învăţare bazată pe proiecte. Ştim că nu este de ajuns să înveţi doar teoria, ci trebuie să pui şi în practică pentru a creşte, aşadar, pe parcursul cursului realizăm trei proiecte, în care aplicăm toate informaţiile noi acumulate de la o săptămână la alta.
- Accent pe construirea unui portofoliu. Este important ca la finalul cursului cursanţii să aibă şi ceva tangibil pe lângă cunoştinţele acumulate. Un portofoliu la final dă posibilitatea cursanţilor să arate ceea ce ştiu să facă şi să aplice pentru poziţii deschise, ţinând cont că una dintre primele acţiuni pe care le fac angajatorii este de a verifica portofoliul aplicantului.
- Susţinere de la traineri. Deoarece toate şedinţele sunt live, cursanţii au posibilitatea de a pune întrebări când nu au înţeles sau când au întâmpinat alte dificultăţi. De asemenea, cursanţii vor primi feedback de la noi pentru temele la care lucrează de la o săptămână la alta.
Cred că este important ca oamenii să îşi construiască aşteptări realiste în legătură cu disponibilitatea pe care o au pentru a aloca timp studiului individual şi rezolvării temelor de la curs. UI/UX Design este un domeniu orientat pe practică, aşadar este important să acumulezi cât mai multă experienţă practică e cu putinţă pentru tine.
Care sunt locurile de muncă în care oamenii s-ar putea angaja după finalizarea cursului?
După curs oamenii pot lucra în companii care produc software, în agenţii de design sau pe cont propriu, cu proprii clienţi, ca freelanceri. Despre toate posibilităţile de lucru povestim pe larg la curs.
La ce te aştepţi tu de la acest curs şi de la cursanţi?
Mie îmi place mult vorba lui Richard Feynman, care spune „If you want to master something, teach it.” Astfel, la acest curs îmi doresc să am o relaţie de colaborare cu fiecare cursant, în care învăţăm unii de la alţii. Îmi doresc ca oamenii să fie activi, să vină cu provocări, întrebări, astfel încât să parcurgem lecţiile împreună şi să purtăm dialoguri din care avem cu toţii de învăţat.
Cum vezi tu industria de IT din Iaşi?
O văd ca pe o oportunitate uriaşă pentru locuitorii din Iaşi şi ca pe un catalist al dezvoltării oraşului pe termen lung. Este o industrie care este în plină dezvoltare, atrăgătoare pentru oamenii din toate colţurile ţării. În IT în Iaşi am avut plăcerea să întâlnesc oameni pasionaţi, prietenoşi şi profesionişti.
Care sunt principalele trei sfaturi pe care i le-ai da unui om la început de drum în IT?
- Învăţarea este cea mai importantă la început. Chiar dacă ţi se pare că nu ştii de unde să porneşti, cu ce să începi, începe cu ceva oricât de mic, continuă cu paşi mici, ai răbdare, investeşte în tine, construieşte o bază puternică. Pe această bază vei putea construi şi aşa vei reuşi să creşti ca profesionist în IT.
- Găseşte un mentor care să te inspire şi să te ajute să îţi împlineşti obiectivele.
- Explorează, experimentează, fii curios, nu înceta să pui întrebări.
De ce te-ai alăturat echipei Wantsome?
Urmăream echipa Wantsome de ceva timp înainte să mă alătur pentru că îmi place ceea ce oferă pentru oameni şi ce face pentru comunitatea IT din Iaşi. M-am alăturat echipei pentru că îmi place să cunosc oameni noi şi pentru că procesul de colaborare cu participanții la curs îmi dă o energie pozitivă.
Cum şi de când ai început să lucrezi în IT?
Oficial am început să lucrez în IT cu un internship de programare în vacanţa de vară de după primul an de facultate, în 2015. Mi-am dat seama repede că nu mă văd făcând asta pe viitor, aşa că nu am continuat să lucrez ca programator după internship.
Neoficial am început să lucrez ca freelancer pe design graphic, cu accent pe logo design, în clasa a 11-a, pentru că mă atrăgea partea vizuală şi ideea de creare a unui brand de la zero, dar şi posibilitatea de a avea propriul meu ban de buzunar îmi surâdea pe atunci.
În anul 2 de facultate, în 2016, am început un internship ca UI/UX designer la Centric unde mi-am dat seama că îmi place ceea ce fac, zi de zi. După internship am continuat să lucrez ca UI/UX Designer la Centric şi am continuat să învăţ lucruri noi în fiecare zi, în timp ce mă întâlneam cu provocări pe diverse proiecte.
Dacă nu ai lucra în IT, ce crezi că ai face?
Dacă nu aş fi lucrat în IT, probabil aş fi încercat să merg la medicină, pentru că îmi place să fiu alături de oameni şi să rezolv probleme.
Ce faci pentru dezvoltarea ta?
Urmăresc conferinţe, tutoriale pentru subiectele în care vreau să mă dezvolt şi citesc, nu numai cărţi de design, ci din cât mai multe arii pentru că asta mă ajută să creez conexiuni noi între idei. Cartea pe care o citesc acum şi care are legătură cu designul, este „Creativity Inc. Depăşirea forţelor nevăzute care stau în calea adevăratei inspiraţii”. Este o carte scrisă de co-fondatorul studioului de animaţii Pixar, despre gestionarea creativităţii.
Aşadar, ce crezi? Te-am convins să devii cursant? Este UI/UX design potrivit pentru tine? Vei fi nevoit să înveţi multe informaţii noi, să îţi dezvolţi abilităţi noi, dar asta face acest domeniu să fie palpitant. Noi te putem ajuta să înveţi cum să îţi spui povestea ta ca UI/UX designer, indiferent de experienţă anterioară sau titlul de la locul de muncă actual.
Începe o nouă serie de curs, așa că grăbește-te și înscrie-te aici.
Cine este Alex Popescu?
Copil fiind, Alex visa să devină polițist precum tatăl lui, să prindă infractori și să asigure bunăstarea comunității. O parte din vis i s-a împlinit, am putea spune noi, întrucât alături de Wantsome ajută la creșterea comunității IT prin dezvoltarea abilităților de ui/ux design ale oamenilor dornici de o reconversie profesională. Pe Alex îl poți avea coleg la Centric IT Solutions sau mentor la cursul nostru de UI/UX design.