Pentru luna decembrie, ne-am gândit la un cadou puțin diferit, unul de care comunitatea are mare nevoie, iar noi avem posibilitatea și bucuria de a-l oferi. Pentru a porni în rezolvarea problemei lipsei cadrelor didactice care să susțină orele de informatică în școlile ieșene din mediul rural și urban, am dat startul unei noi grupe de Introducere în Programare, din 1 Decembrie. De data aceasta, cursanții sunt profesori care vor să învețe și informatică pe lângă specializarea lor de bază (matematică, fizică, educație tehnologică și chiar limba română). Este un curs pe care Wantsome îl oferă gratuit acestor oameni minunați, cu susținerea mentorilor Alexandru Coman și Robert Ciobotaru.

Cursul se va desfășura timp de 4 săptămâni. Va conține studii de caz referitoare la cele mai populare limbaje de programare. Cursanții vor fi familiarizați cu terminologia și își vor exersa gândirea analitică. La finalul lunii, aceștia vor avea deja însușite noțiuni despre structurile de date folosite în programare, despre instrucțiunile limbajului și algoritmii elementari. Desigur, toată această pregătire va fi completată de înțelegerea unor metode de predare a cunoștințelor dobândite. Cu toate că este un curs introductiv, volumul de efort din partea cursanților nu va fi mic. Se va lucra intensiv, cu mult exercițiu practic și provocări zilnice. Știm că lucrurile vor merge ca pe roate, fiindcă toți actorii acestei povești sunt oameni frumoși, adunați pentru a înfăptui un bine. Doi dintre aceștia sunt mentorii noștri:

Robert Ciobotaru

Robert este nou în echipă, iar povestea pe care am început-o a fost inspirată de el. Inițiativa este rodul unei discuții cu Robert despre nevoile învățământului românesc, pe care îl cunoaște îndeaproape. În prezent, el este profesor de informatică pentru clasele V-X la Liceul Varlaam Mitropolitul, pe lângă jobul de Software Developer pe care îl are la Bitdefender. În anii de liceu, în contextul activităților de voluntariat, Robert a ținut traininguri de programare și Project Management, care l-au antrenat pentru cariera în învățământ pe care urma să și-o asume. Se declară un prof prietenos și relaxat, orientat mai întâi de toate spre construirea unor relații de încredere cu elevii săi. Dacă Informatica n-ar fi, ar fi o cafenea pe o plajă.

În timpul liber, are grijă de sine citind, participând la diferite cursuri din domeniul IT și la workshopuri de teatru de improvizație, una dintre pasiunile lui. Consideră că cea mai importantă realizare în viața sa este faptul că face ceea ce-i place cu adevărat. Un sentiment pe care ar trebui să-l trăim cu toții, spunem noi. Bine că există posibilitatea reconversiei profesionale, un subiect despre care am tot povestit și vom mai povesti în alte articole.

Alexandru Coman

Lui Alex i s-a părut întotdeauna fascinant să fie profesor sau programator. Acum le face pe amândouă. A lucrat la Bitdefender și la Cloudbase Solutions, iar în prezent este DevOps Engineer la Yonder și mentor la noi – predă Python, DevOps și Intro în Programare. Dacă nu ar lucra în domeniu, spune că ar studia suficient de mult încât să obțină un loc de muncă aici, semn că nu-și imaginează o viață fără IT.

Pasiunea pentru IT este complementată de spiritul de călător care nu-i dă pace. Îi place să cunoască alte mentalități și să se bucure de experiențe diferite și inedite, lucruri care-l îmbogățesc spiritual și intelectual. La dezvoltarea sa, atât profesională, cât și personală, participă și echipa din care face parte la job, care investește pentru a-l ajuta să meargă în direcția în care este cel mai bine avantajat. Nu destinația, ci drumul pe care îl parcurge în prezent este cea mai importantă realizare din viața lui.

Și pentru că ne-a plăcut motto-ul isteț pe care ni l-a împărtășit, îl dăm și noi mai departe:

The only way for errors to occur in a program is by being put there by the author. No other mechanisms are known. Programs can’t acquire bugs by sitting around with other buggy programs. ~ Harlan Mills

Tot ce vrem să-ți mai spunem este să stai cu ochii pe noi pentru a vedea cum decurge această poveste. Sperăm să-ți găsești inspirația de a alege și altfel de cadouri de Crăciun, poate chiar unele cu un impact social notabil. Uite, îți mai dăm noi un exemplu „din casă”. Plănuim o licitație la petrecerea noastră de Crăciun, de pe 15 decembrie. Oamenii Wantsome vor încerca să vândă un obiect prin intermediul unei povești, iar ceilalți pot licita pentru el. Din bănuții adunați, ne dorim să îmbunătățim baza materială folosită la ora de informatică a uneia dintre școlile din care provin profesorii care studiază la noi. Sperăm să te molipsim și pe tine cu dorința de a dărui, așa că spor la împachetat inițiative!