Fie stare de urgență sau relaxare, în fascinanta lume din jur găsim adesea și oameni pasionați să îmbunătățească lucrurile după o tehnică aparte. Cei curioși să le transforme sau să le dea noi întrebuințări. Mulți îi numesc creativi. Ei pot fi identificați cel mai bine în copiii care nu desfac neapărat jucării ca să vadă cum funcționează ci le corectează anumite ”hibe” care îi încurcă, în adolescenții care caută soluții ingenioase de ieșire din bucluc și în adulții care ne atenționează adesea cât de complicate sunt lucrurile care ar trebui să fie simple. Iar apoi le descurcă. Dacă toți s-ar angaja în mediul IT, aceștia s-ar califica drept foarte buni designeri de interfețe și de experiențe.

Pe foarte scurt, UI-ul (user interface) se concentrează în jurul felului în care trebuie să arate un lucru, în timp ce UX-ul (user experience) studiază modul în care utilizăm și ne raportăm la același lucru. Însă linia dintre cele 2 este una fină. De multe ori, experiența, fie ea una bună, proastă sau cel puțin ciudată, este foarte influențată de felul în care arată lucrul cu care interacționăm. Atunci, putem considera că UI-ul este înglobat în UX. Astfel, a le studia împreună reprezintă atât o soluție isteață cât și o adevărată oportunitate. Programul de mentorat în UI/UX Design cu 30% teorie și 70% practică de la Wantsome a fost anume gândit de Andra Spiridon și Robert Dumitru pentru a-ți structura foarte bine în minte modurile în care aceste două domenii se întâlnesc precum și cazurile unde se separă.

  • Cam ce face un UI/UX designer (când nu face shopping fiindcă s-a îndrăgostit de designul ambalajului): UI/UX designerul face parte din echipa strategică a unui proiect alături de managerul de produs sau alături de Business Analyst și Architect/Technical Lead. Rolul său este acela de a cerceta și înțelege foarte bine cerințele unui client și de a le conecta cu puterea de dezvoltare tehnică/digitală a companiei din care face parte, în cea mai eficientă manieră posibilă. Cel mai aventuros drum se deschide de la primul draft, direct de pe whiteboard sau hârtie și începe să pună ordine și claritate în idei, chiar și atunci când acestea au un grad înalt de complexitate.
  •  Cât de repede poți crește în UX Design: În funcție de pasiunea, seriozitatea și performanțele tale, după absolvirea cursului Wantsome, poți intra într-un internship sau pe un post de Junior UX Designer. E foarte important să înțelegi că pentru a ajunge să iei decizii importante pe cont propriu și să faci performanță în acest domeniu ai nevoie de minim 2 ani de experiență.
  • Ce e hardcore: În calitate de specialist UI/UX Design trebuie să știi că munca ta va fi extrem de vizibilă. Vei avea șansa de a te implica în tot procesul de dezvoltare a unui produs sau a unui serviciu, încă de la început și vei ajunge să cunoști, în ansamblu toate detaliile și toți oamenii din spatele unui proiect. Nu va fi ușor să-i aduci pe toți pe aceeași pagină, adică partea de business cu cea de development. Dar și când o faci!
  • Ce e ușor: Să faci design după ce ai înțeles foarte bine ce e de făcut.
  • Ce e interesant de știut: în acest domeniu se descurcă tare bine persoanele tinere și chiar foarte tinere, ambițioșii, pasionații de design, fotografie, testerii, oamenii care vin din vânzări.
  • De ce e mai valoros să studiezi la Wantsome decât pe cont propriu: 1. studiul bazat pe practică și coordonat de specialiști dă mai multe rezultate bune, mai repede decât studiul individual, 2. ai parte de cunoștințele și experiența a 2 mentori prietenoși care lucrează în domeniu și știu care sunt cerințele și provocările în UI/UX din acest moment, 3. te bucuri de socializare profesională atât cu mentorii cât și cu minim 10 colegi din grupă, cu care înveți să faci echipă și din a căror întrebări și soluții te poți inspira, 4. intri într-o comunitate educațională simpatică pe susținerea căreia de poți baza în joburile și proiectele viitoare, 5. ai parte de pregătire pentru a te vinde cum trebuie mai departe, precum și simulări de interviuri.

Te atrage și pe tine partea vizuală a tehnologiei? Atunci, o cale foarte bună de a lucra în cel mai râvnit domeniu al momentului poate începe cu un curs de User Interface & User Experice Design la Wantsome. Mentorii Andra și Robert îți promit că nu te vor lăsa deloc să te plictisești!

Descoperă-ți mentorii:

Andra Spiridon mentor-wantsome-ui-ux-design

UI/UX Designer @Centric IT Solutions

În copilărie își dorea să ajungă arhitect și, oarecum, s-a ținut de plan. În loc de clădiri, azi analizează și proiectează experiențe. A prins drag de design, lucrând ca freelancer și făcând voluntariat studențesc. În anul 2 de facultate a început un internship la Centric IT Solutions, care s-a tranformat în primul ei job de „om mare”, de UI/UX Developer. Andra s-a alăturat echipei Wantsome din 2 motive puternice: apreciază felul în care echipa susține comunitatea IT ieșeană & vede experiența ca pe o provocare din care are și ea foarte multe de învățat. Crede într-o relație de simbioză între cursanți și traineri, care oferă reciproc „bine” pentru mai bine.

Dacă nu ar lucra în IT ar fi actriță, căci iubește publicul și lumina reflectoarelor. Noi credem că nici în lumina monitorului nu-i stă rău, tot într-un artist se transformă. Pe cei la început de drum în UI/UX, dar mai ales pe viitorii cursanți, Andra îi sfătuiește să nu se oprească niciodată din studiu, să ceară ajutor și să nu pornească de la premisa că e rău să nu știi.

mentor-wantsome-ui-ux-design

Robert Dumitru

UI/UX Design Lead @Centric IT Solutions

Robert a făcut sport de performanță și a știut de mic că îi va plăcea jocul în echipă. Credem că Wantsome e aproape de visul său, fiindcă vorbim despre lucru cu oamenii, exercițiu și focus pe rezultate. El a devenit mentor din dorința de a împărtăși și a ajuta comunitatea de IT-iști ieșeni. Are o experință de 15 ani în domeniu, deși nu se oprește din învățat lucruri noi. A început ca Graphic Designer amator, a lucrat ca antreprenor și freelancer, apoi a trecut la companii mai mari precum Softvision și Centric IT Solutions, unde este UI/UX Design Lead. Chiar dacă pare că nu are timp, și-l face, mai ales când vine vorba de dezvoltarea personală și profesională. Așa îi sfătuiește și pe viitorii cursanți Wantsome să facă: să se documenteze, să exerseze și să fie orientați spre rezultate și autodezvoltare. Ne place motto-ul său cheie și credem că e potrivit lucrului în echipă, la care Robert ține mult:„Invidia este oglinda admirației. De ce să invidiem când putem să admirăm?”

Vrei să studiezi alături de Andra și Robert și, mai ales, vrei să începi să trasezi o carieră proprie în UI/UX Design? Fă cunoștință cu programa și înscrie-te aici până pe 17 mai, începem de pe 18 mai sau trimite-ne întrebările tale la [email protected]!