o scurtă lecție cu Cecilia Timofte, HR Business Partner & Site Manager
Sunt atât de valoroase informațiile oferite de invitații noștri la evenimente, încât ar fi păcat să nu le împărtășim și în comunitate. De aceea, ne-am gândit ca din când în când să ne deschidem porțile și în scris și să-ți aducem aproape scurte lecții de bună practică direct de la profesioniști.
În articolul anterior, ți-am povestit ce nimeni nu ți-a spus despre primul job în Testare Automată. Informațiile le-am cules de la profesioniștii Adrian Zberea, Test Lead @ Endava, și Ionuț Remus Rusu, SDET @ CrowdStrike. Cei doi au fost invitați la Prezentarea de HR din cadrul Săptămânii de HR prin care a trecut grupa 11 de Testare Automată. Alături de cei doi, a fost și Cecilia Timofte, HR Business Partner & Site Manager. În articolul de față, ne îndreptăm atenția spre interviul de angajare și învățăm de la Cecilia.
Cecilia profesează în domeniul Resurselor Umane de mai bine de 10 ani. A lucrat în companii mici și mari, în naționale și multinaționale, în contexte diverse care au șlefuit profesionistul de astăzi. A trecut de la procesele de recrutare la zona de învățare și dezvoltare, în prezent atenția ei fiind orientată pe abordările ”learning outside of work” și ”learning by doing” în care găsește multă satisfacție!
Cecilia este recrutorul care caută și cele mai fine semne de soft skills, sau abilități interpersonale, pentru că știe că altfel, în IT și nu doar, nu prea se poate! Cât sunt de importante aceste skilluri soft? Depinde foarte mult de rol. Vor fi roluri care presupun multă comunicare, astfel că skillurile soft ne interesează pentru integrarea în echipă. Apoi, sunt situații în care pur și simplu este nevoie de un expert care să stăpânească excelent partea tehnică. Rețetă fixă nu există! Chiar și acolo unde importanța abilităților interpersonale poate părea nesemnificativă, este posibil ca într-un anumit context skillurile soft să facă diferența dintre un profesionist ok și unul foarte bun!
Apoi, Cecilia își dorește să vadă în oameni pasiune! E important ca omul din fața ei să dea dovadă de pasiune, pentru că pasiunea e motivantă și e semn de determinare!
Un alt semn de determinare este curiozitatea! Curiozitatea care ne împinge spre explorare și învățare. Curiozitatea care ne pune în situații în afara zonei de confort, situații în care suntem nevoiți să ne depășim limitele. Curiozitatea care ne provoacă gândirea în afara cutiei și curajul de a cere ajutorul și de a ne inspira de la ceilalți! Curiozitatea este semn că cineva poate evolua frumos!
De asemenea, este important ca intervievatul să fie compatibil cu rolul pentru care aplică, atât la nivel individual – cum va face față cerințelor din fișa postului, cât și la nivel de echipă – cum se va integra și cum va aduce plus valoare. În acest punct, sinceritatea este vitală. Dacă, din postura intervievatului, acceptăm o provocare care este departe de dorințele noastre de dezvoltare (de exemplu, acceptăm un loc de muncă care nu ni se potrivește doar pentru că ne încântă salariul), deși pe termen scurt poate fi o alegere bună, pe termen mediu și lung va afecta eficiența noastră și a echipei. Și mai grav, ne va afecta starea de bine la locul de muncă!
Și fiindcă tot am pomenit despre wellbeing, am mai aflat ceva de la Cecilia! Dacă înainte wellbeingul însemna un abonament la sală și o asigurare medicală, în prezent accentul este pus și pe sănătatea mentală, nu doar fizică! Pentru că așa cum viața personală și viața profesională parte din aceeași viață, la fel și sănătatea psihică și fizică merg mână-n mână. Astfel că, tendința companiilor este să se asigure că angajatul se înțelege pe sine dincolo de toate rolurile pe care le joacă și că are instrumentele necesare pentru a-și asigura starea de bine în toate ariile vieții sale. De aceea, ne vom întâlni din ce în ce mai des cu workshopuri pentru angajați despre dezvoltare personală, sănătate emoțională, relații interpersonale și comunicare, chiar și despre parenting, despre strategii de eliminare a stresului sau tehnici de respirație și de relaxare. Viitorul sună bine și se întâmplă deja!
Cu mulțumiri către Cecilia pentru cele împărtășite, închidem porțile acestei scurte lecții, așa cum le-am deschis – cu intenții bune și speranța că-ți vor fi de folos! Suntem la un mesaj, telefon sau programare a unei sesiuni de consultanță gratuită cu Iuliana, dacă ești în căutarea mai multor răspunsuri! Abia așteptăm să-ți povestim pe bune despre piața muncii în IT!