Pune-ți o cană cu ciocolată caldă, întinde șevaletul în lumina jucăușă a soarelui și hai să pictăm împreună tabloul, pardon, povestea de azi! De ce să pictăm pe șevalet? Pentru că azi îți facem cunoștință cu Aurora Moisuc, un artist plastic care a reușit să îmbine perfect pictura cu IT-ul.

A absolvit Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamţ, apoi și-a dat licenţa în Pictură Bisericească, după care a urmat un master în Artă Sacră – Patrimoniu Cultural, specializat tot pe Pictură Bisericească. Nu și-a dorit niciodată să lucreze într-un domeniu exact, iar IT-ul i se părea o treabă fără personalitate. Insipidă, incoloră, inodoră. Pentru ea, „testerul” era doar sticla mare de parfum din magazin pe care o putea încerca. Deci zero interes pentru domeniu.

Planul ei era să opteze pentru design grafic. Până când a văzut o reclamă la Wantsome. A luat legătura cu Iuliana Anton, co-fondatoarea Wantsome, de la care a vrut să afle dacă o poate ajuta cu o informație şi de la care spera să audă că design-ul e până la urmă de ea. După mai multe discuţii și după testele Wantsome, concluzia era clară: Aurora era mai potrivită ca tester. Și așa a început cursul de Testare Manuală de la Academia Prietenoasă de IT. Acum, uitându-se în urmă, spune că la Wantsome a ajuns din greşeală, dar că a rămas de drag.

Cea mai mare provocare a fost să înţeleagă noţiuni basic de informatică pe care ceilalţi colegi le aveau. S-a simţit în dezavantaj, iar pentru teme a trebui să aloce dublul timpului, astfel încât să se prezinte bine, să nu se vadă la curs că nu ar fi în stare. Acasă a depus un efort uriaş. Toată ziua citea, învăţa, era cu ochii doar în monitor până noaptea târziu.

Dar nu s-a gândit să renunţe nicio clipă. A refuzat din start ideea, deşi adesea a fost aproape să spună „Nu e pentru mine”. Pur şi simplu nu a vrut să îmbrăţişeze gândul călduţ că „nu poate”, care ar fi scutit-o de bătaie de cap. Mai uşor a putut să accepte că nu ştie, că are nevoie de ajutor şi să-și calce pe orgoliu să recunoască, decât să renunţe.

Oamenii din Wantsome sunt super. La prima discuţie telefonica avută cu Iuliana, mi-a spus că depinde doar de mine, şi că „Cine nu riscă, nu bea şampanie.”. Apoi, la deschiderea cursurilor, i-am şoptit lui Enciu „Toată lumea se potriveşte atât de bine, simt că nu am ce căuta aici”, iar el mi-a răspuns simplu: „Stai liniştită, e ok”. Am simţit că oamenii aceştia chiar cred că voi reuşi şi nu înţelegeam de ce, dar m-au convins şi pe mine că sigur am să reuşesc.

Și chiar a reușit, pentru că Aurora s-a angajat ca Junior QA Specialist la Xivic, locul în care s-a simțit cel mai bine, în care a fost relaxată încă de la început și la care a mers fără pic de teamă. I-a plăcut mult că oamenii de acolo i-au explicat care sunt oportunităţile de creştere la ei, că aveau un plan concret de viitor care coincidea cu ceea ce își dorea și ea.

Acum e bucuroasă că a rămas la Xivic și că poate implementa toate lecțiile pe care le-a învățat în Wantsome despre IT:

1. Ca să lucrezi în IT, trebuie să fii dispus să colaborezi cu ceilalţi. Nu poţi face lucrurile singur. Fiecare îşi face partea, dar toţi lucrăm pentru acelaşi scop. Ne ajutăm, ne ascultăm, lucrăm împreună;
2. Trebuie să înveţi tot timpul. Învăţarea este continuă, nu poţi spune că ai învăţat „de aici – până aici” şi asta e tot. Autosuficienţa nu este drumul către eşec, ci eşti deja acolo si este posibil să nu ştii asta;
3. Dacă îi poţi ajuta pe ceilalţi, fă-o. Nu îţi ia nimeni pâinea de la gură. Fii om, nu computer.

Pentru Aurora, jobul atractiv este alături de oameni faini. Nu se vede într-o firmă la care s-ar duce stresată şi ar ieşi nervoasă, sau în una care nu i-ar oferi posibilitatea să crească profesional. Nu și-ar vinde niciodată sănătatea psihică.

Prietenilor care nu sunt în IT şi au aceeaşi părere pe care o avea ea, le-ar spune că nu vrea nimeni să fii un robot fără personalitate care click-uieşte toată ziua. În IT este nevoie de oameni cu idei creative, nu de simpli executanţi.

Principala lecţie învăţată în Wantsome este încrederea. Uneori sunt oameni care au atât de multă încredere în tine, încât te conving şi pe tine că poţi. Începi să crezi şi chiar reuşeşti. O altă lecţie este cea a prieteniei. Grupul ei de colegi a fost şi a rămas foarte unit, fac în continuare întâlniri cu trainerul lor, iar partea cea mai frumoasă este că se recomandă în firmele în care ajung și își găsesc joburi unii altora. Unii dintre ei au legat prietenii şi în viaţa personală și cu siguranță vor rămâne prieteni pe viață. Nu sunt într-o competiţie, ci vor să vadă cum reuşesc toţi.

În urma cursului de la Wantsome a învăţat să accepte mai uşor că are nevoie de ajutor şi să îi lase pe alţii să o îndrume, să nu mai fie atât de individualistă. Şi să nu îi mai fie teamă de eşec. Deşi a rămas în continuare exigentă cu ea, atunci când greşește, învață din greșeală și repară pur și simplu. Și nu face o tragedie din asta, pentru că a învățat să nu mai ia eşecul atât de personal.

A avut un trainer minunat, pe care acum îi consideră un adevărat mentor și a cărui răbdare şi susţinere au contat foarte mult. A fost alături de ea de fiecare dată când a avut nevoie şi a încurajat-o permanent.

Cea mai mare pasiune a Aurorei rămâne tot arta. Este artist la suflet şi așa va rămâne întotdeauna. De altfel, își şi continuă viaţa artistică. Nu a plecat din Wantsome cu o reconversie profesională. A plecat cu încă ceva ce poate face cu skill-urile dobândite până acum. Răbdarea, creativitatea şi meticulozitatea din pictură le poate folosi în altă formă în testare. Poate spune că nu a schimbat nimic, ci doar a adăugat. Şi se bucură că nu a lăsat să o definească un singur domeniu și să spună că doar asta este şi doar atât poate. Aurora e ambele: QA și artist plastic.

Ca plan de viitor își propune să învețe automation testing mai mult decât o bază. O intrigă şi e sigură că poate învăţa, mai ales că îl consideră mersul firesc al lucrurilor. Și are dreptate. Trendurile din industrie ne arată că viitorul aparține celor care stăpânesc Testarea Automată.

Așa că dacă vrei să începi și tu o carieră în Testare sau vrei deja să îți faci upgrade de skill-uri și să optezi pentru Testare Automată, îți spunem să asculți motto-ul Aurorei – „Don’t panic!” – și să vii în Academia Prietenoasă de IT! E timpul să începi să îți pictezi chiar tu tabloul carierei tale în IT!