Octavian era de mic, ca mulți dintre băieții de vârsta lui, atras de dispozitivele electronice. Desfăcea orice aparat din casă ca să vadă ce se află în el, cum funcționează, ce îl face să pornească. Putem spune că înclinația spre zona tehnică își arăta semnele încă de la vremea copilăriei.
Primele încercări de învățare IT. Autodidact, dar determinat
Cu o fascinație de copil confirmată pentru calculatoare și tot ce ține de ele, Octavian nu a îmbrățișat însă programarea pentru că îl speria matematica cu care nu se lăuda în timpul liceului, așa că a decis să intre în câmpul muncii și să-și găsească un job. După absolvirea liceului, a ales, deci, să afle cum este „să ai banii tăi”. A aflat în scurt timp cum se simte acest lucru, dar și-a dat seama că el poate mai mult și hotărăște că e momentul potrivit ca să se autodepășească. De la decizie până la găsirea unor cursuri de IT pe Udemy a fost un singur pas pe care Octavian l-a făcut fără să mai stea pe gânduri.
Nevoia de interacțiune și alegerea Wantsome
Orice proces autodidact de învățare presupune însă și provocări pe care poate la începutul drumului nu le iei în calcul, nu le prevezi. Așa a pățit și Octavian, când, încercând să-și clarifice unele lucruri de unul singur și-a dat seama că nu poate înainta și s-a blocat pe parcurs.
Fiind o persoană pasionată de cum funcționează lucrurile și de logica lor din spate, Octavian spune că „tot timpul când am nevoie de un serviciu mă uit la review-uri pe Google/ Facebook. Mi-a plăcut ce feedback ați avut și de asta v-am ales pe voi.”
„Wantsome mi-a oferit o rampă de lansare foarte bună”
Octavian a absolvit cursul nostru de programare Front-End și spune că cea mai mare provocare din timpul cursului a fost „să rămân focusat și să-mi găsesc motivația de a învăța chiar dacă multe lucruri nu se leagă la început și nu vezi neapărat un rost pentru care înveți sau faci lucrurile respective.”
Plecând la drum cu o motivație suficient de puternică, Octavian mai mărturisește despre cursul urmat la Wantsome cum că „mi-a schimbat viața”. Știe că el a învățat, a depus efort și a rămas focusat în procesul de învățare, dar spune că acest curs cu certitudine „mi-a oferit o rampă de lansare foarte bună.”
Întrebat dacă au fost momente în care i-a trecut prin minte să renunțe, Octavian spune că:
„da, la început. Începutul de drum este cel mai greu în acest domeniu. Cum spuneam și mai devreme, nu vezi relevanța informațiilor pe care le acumulezi, plus că stai și te blochezi la multe probleme banale la prima vedere. Pe lângă asta, aș mai adăuga și faptul că este destul de dificil să ai un job și să înveți pe lângă, având în vedere cât de mult este de învățat. Nu spun că asta ar fi o scuză, pentru că scuze avem tot timpul, ci doar că e puțin mai dificil. Dacă chiar îți dorești, o să muncești.”
„Cel mai important a fost faptul ca am aparținut unui grup, comunității Wantsome.”
Oamenii și comunitatea – ancorele potrivite pentru a nu renunța/a continua
Trecerea de la învățarea de unul singur la cursuri organizate cu mentori și practică vine și ea la pachet cu unele angoase sau frici întrucât nu știi la ce să te aștepți, ce urmează și cum se derulează un astfel de parcurs de învățare. Octavian spune că la Wantsome a primit informații relevante, iar structura cursurilor e bine definită.
„Învățând de unul singur este ușor să te blochezi pe niște lucruri de care e posibil să nu ai nevoie mai târziu.”
Experiența alături de Wantsome i-a adus în față traineri foarte buni, așa cum mărturisește. A păstrat legătura cu mentorii și spune că cei doi s-au completat foarte bine pe perioada cursului. Dacă unul dintre mentori era foarte tehnic, celălalt aducea componenta umană în discuție și venea cu niște completări explicate într-un mod cât mai apropiat de nevoile cursanților, iar asta reprezintă un mare plus în tot procesul de învățare.
Cel mai important lucru din experiența cu Wantsome rămâne, pentru Octavian, apartenența la grup și ajutorul comunității: „am acumulat multă informație într-un timp relativ scurt. Faptul că am făcut multe exerciții și multă practică și-a spus cuvântul. Cu toate acestea cred că cel mai important a fost faptul că am aparținut unui grup, comunității Wantsome.” Comunitatea face diferența, ori dacă ar fi să le spună ceva prietenilor despre Wantsome, Octavian le-ar spune că „dacă își doresc o reconversie profesională în IT le-aș spune că este mediul potrivit și că au ce învăța. Găsești oameni faini, amabili și dispuși să te ajute.”
IT-ul – carieră de viitor, nu doar beneficii salariale consistente
Dacă ar fi să schimbe ceva la Wantsome, Octavian spune că uneori oamenii văd în IT doar bani și nu se gândesc la construcția unei cariere, aspect care intervine ceva mai târziu decât după primul curs urmat. Să ai gândul doar la beneficiile financiare îi face pe cursanți să nu fie atât de implicați uneori. Crede că accentul ar trebui pus mai mult pe motivația interioară și nu doar pe aspectul material.
Răbdarea, perseverența, stima de sine sunt lucrurile pe care le-a integrat puternic în felul lui de a fi odată cu procesul de învățare de la Wantsome. Aceleași trei aspecte le recomandă tuturor celor care își doresc o carieră în IT sau o reconversie profesională în acest domeniu. Cu toate că mereu vei fi pus în situația să le antrenezi, e bine să pornești la drum cu un nivel acceptabil al lor atât pentru setarea realistă a așteptărilor, dar și pentru atingerea obiectivelor în mod la fel de realist.
Transpunerea informațiilor acumulate în concret – interviul și angajarea
Pentru Octavian, jobul ideal trebuie să aibă proiecte și oameni faini de la care să aibă mereu ce să învețe. Un job nu înseamnă doar un salariu din care îți permiți diverse lucruri, ci reprezintă mai curând un parcurs de dezvoltare profesională.
Experiența primului interviu a fost pentru el:
„super tare. Am avut ceva emoții, dar le-am ținut sub control. A contat foarte mult că am fost bine dispus și ca nu am așteptat să fiu întrebat, eram eu foarte implicat și săream dintr-o noțiune într-alta. N-am ieșit de la interviu cu sentimentul ca ”am gafat-o”, ci din contra, că a fost un interviu la care m-am prezentat onorabil.”
Simulările de interviu din cadrul săptămânii de HR la Wantsome au contat mult în succesul lui de la acest interviu în urma căruia a primit și o ofertă de job.
„Faptul că am primit posibile întrebări de interviu, cât și sfaturi pe parcursul cursurilor au fost un plus foarte mare pentru pregătirea noastră ca viitori programatori.”
În prezent, Octavian are aproape un an de când s-a angajat în domeniu (iunie 2021) și a descoperit cu mare drag că în domeniul IT „oamenii chiar te respectă și îți apreciază munca”, ori pentru asta recomandă reconversia profesională în IT tuturor celor care nu se mai regăsesc la jobul actual și pentru care rutina zilnică a devenit o frustrare.
Pasionat de chitară și plimbările în natură, motto-ul după care se ghidează Octavian în viața este că „dacă îți dorești ceva cu adevărat chiar se întâmplă, iar creierul va găsi soluții să obții”, iar cu acesta lucrează la visul său de a deveni Full-stack developer.
Considerăm că motto-ul de viață al lui Octavian reprezintă un bun trigger pentru oricine mai stă astăzi pe gânduri dacă să învețe sau nu IT. Dar ca să subliniem laitmotivul acestui interviu, suntem convinși că atunci când îți spui că poți mai mult, cu siguranță ai dreptate!