Fiindcă trăim vremuri complet nepotrivite pentru petreceri, însă perfecte pentru învățat și explorat oportunități, dar mai ales fiindcă, în prag de august, mentorul Cristian Macoviciuc preia o nouă grupă la cursul online de Introducere în Programare, i-am luat la întrebări pe cei care au trecut deja prin asta. 

Vezi dacă găsești, în răspunsurile de mai jos, suficiente argumente ca să dai testul și să te înscrii și tu, sau noi întrebări, pe care merită să ni le trimiți și la care să-ți răspundem cu drag. 

În cazul particular al articolului despre acest curs introductiv, am decis să acționăm puțin diferit. Fiindcă proaspeții foști cursanți se află momentan în diferite procese educaționale sau de recrutare, am ales să le protejăm numele. Nobody wants to jinx it! 🙂

  1. George, 26 ani, din Management/HR:

Cum te-ai hotărât să faci acest curs?

Din dorința de reconversie profesională. În domeniul în care lucrez sunt plafonat din multe puncte de vedere și am considerat că o reconversie în IT mi s-ar potrivi și mi-ar satisface așteptările. După câteva luni de încercări pe cont propriu, am realizat că singur este foarte greu să înveți cu adevărat ceva concret, am dat peste voi pe Facebook și here I was.

Ce ai descoperit despre tine, în cadrul acestui program de mentorat?

Faptul că nu sunt total nepotrivit pentru programare. Deși niciodată nu m-am considerat o persoană tehnică, gândirea logică, curiozitatea și tendința de a nu lua lucrurile de bune până nu le înțeleg, m-au ajutat în primii pași din acest curs. Evident, am descoperit apoi foarte multe lucruri noi și faptul că logica unui programator, în adevăratul sens al cuvântului, e la un cu totul alt nivel. La care sper să ajung cândva.

Dar despre programare?

Nimeni nu se naște învățat, în ideea în care, dacă cineva prinde o idee mai greu, dar compensează cu mai multă muncă, poate ajunge destul de ușor, zic eu, la același nivel cu cineva care are un knowledge mai bun dar care nu prea s-a străduit. E un domeniu interesant, challenging, mereu ai ocazia să înveți (chiar și după zeci de ani de experiență, ceea ce mi se pare foarte tare). Hai să zicem că dacă muncești îndeajuns de mult poți ajunge departe. Până acum e prematur de zis „departe”, din punctul meu de vedere, dar uitându-mă la câte știam despre programare cu o lună-două în urmă și la câte știu acum, e o diferență mare☺.

Care ți s-a părut cea mai atractivă parte a cursului?

Accentul pus pe partea practică – eu învăț mult mai ușor făcând, decât citind despre concepte. Totodată, Cristi este un om „jos pălăria”, cu o experiență impresionantă și un har de a explica demn de un dascăl adevărat. A știut să răspundă mereu la întrebări și a avut mereu răbdare când a fost nevoie. Datorită lui, aș putea spune, am ales să merg și mai departe cu un curs de 4 luni pe Java, unde tot el este trainer.

Dacă ar fi să recomanzi acest curs unui prieten, ce i-ai spune?

Strict referitor la Intro, când vrei să vezi dacă programarea ar fi pentru tine și ai cunoștinte 0 sau apropiate de 0, go for it! Dacă gândești long term, vrei să faci ceva după acest curs și ești dispus să renunți la o bună parte din timpul tău liber (acesta fiind principalul downside) va trebui să continui prin cursuri de specializare pentru măcar 6 luni! Găsești că merită? Go for it! Doar cu multă muncă poți ajunge departe.

  1. Alexandra, 33 ani din domeniul Finanțe/Bănci:

„Programul de mentorat se desfășoară într-un ritm alert care te prinde repede. Mi-a plăcut că totul era bazat pe logică și algoritmică. L-am privit ca pe un joc în care trebuie să treci la nivelul următor cu fiecare nouă ședință de lucru. M-a ajutat să înțeleg că programarea nu e o lume total nefirească și inabordabilă. M-a surprins plăcut arătându-mi că îmi merge mintea, chiar și în concediu de maternitate, și mi-am surprins familia, așteptând noaptea cu drag, ca să lucrez la teme! Luna de Introducere în Programare cu Python m-a ajutat foarte mult în următorul curs de specializare și în învățarea unui alt limbaj de programare.”

  1. Claudiu, 17 ani, clasa a 11-a, filologie:

„Știam că m-am hotărât să fac IT – nu neapărat și ce anume pe IT sau ce facultate să urmez. Fiindcă nu am făcut informatică în școală. Avem în Iași: Info, Automatizări și Calculatoare, Electronică și Comunicații dar și Design. Pe site, nu știam ce să aleg. IT Beginner sau Intro în Programare? Am dat până la urmă testul (IT Beginner nu are test – provocare mai mică pentru mine). Greu, n-am ce zice! Apoi am avut interviul de selecție. Am înteles că rezultatele testului arată că aș avea o șansă în programare și asta a fost! În timpul cursului, am văzut pentru prima dată că școala poate fi și altfel – practică, nu teorie cu TIR-ul, răbdare de la profesor cu fiecare, teme captivante. Poate mai încep un curs de Python sau de Java până la bac. Vedem ce se mai întâmplă cu școala în toamnă!”.

Dacă și pe tine te atrage programarea și vrei să afli mai multe dar nu ai cunoștințe de bază, îți recomandăm să te înscrii la cursul de Introducere în Programare de la Wantsome care începe pe 4 august. Mai avem 3 locuri disponibile și o sumedenie de informații noi și exerciții practice pe care să le împărtășim cu tine! Descoperă mai multe aici!